До редакції звернулись вінницькі медики і назвали такий факт:
– В списках хворих із підтвердженими ПЛР тестами значиться Сергій Притуляк. Він є повним тезкою нашого колеги , а саме завідувача відділенням лікарні ( в листі вказується назва). Як і те, що він мав позитивний тест ПЛР( 31.03.20) 6 місяців тому. Далі вказано, що він пройшов курс лікування. І ось тепер знову він має позитивний тест уже у серпні. І проходить лікування в стаціонарі. Тому просимо запитати у наших головних інфекціоністів та санітарних лікарів від імені наших медиків, які на передовій боротьби із коронавірусом та пацієнтів, які виявляється можуть не лише вперше, але вдруге зіткнутись із цією хворобою – факт відповідає дійсності чи ні? А саме: у нас дійсно підтверджений факт вдруге захворювання на коронавірус медика? І антитіла виробляються не у всіх? Чи це якесь непорозуміння?
Ці факти редакція «33-го» попросила прокоментувати головного інфекціоніста Вінницької області, професора, яка розробляла протокол лікування хворих на коронавірус в Україні Ларису Мороз.

Ось як вона прокоментувала цей факт:
– Так, цей пацієнт дійсно мав і тоді і зараз позитивний тест ПЛР.
Але це абсолютно не факт, що це вдруге. Є вірогідність того, що перший ПЛР був хибно позитивний. Імуноглобуліни ІФА від’ємні М і G,антитіла в крові не з’явились. Так що тут ще треба розбиратися. На жаль, в умовах нашої країни ми не зможемо виявити, який був тоді ПЛР.
Ви говорите, що це непідтверджений результат? Перший, невідомо. Клініки ніякої не було. Тільки одноразово ПЛР. Після того жодного імунітету не було і М і G негативні. А зараз вже – клініка класична. Тому сказати, що це 100 % повторне зараження, я не можу.

Крім того, Лариса Мороз відповіла на інші актуальні запитання, які турбують вінничан в час різкого збільшення захворювання в області та Україні.

Чому збільшується захворюваність та чи можна уникнути цього ?
Якщо порівнювати статистику по Китаю, звідки все почалося, то Україна вже давно випередила мільярдний Китай. Зараз, коли там виявляють по 30 хворих і коли в провінції Ухань людям дозволили зняти маски, то на вулиці не виявилося жодної людини без маски. Люди розуміють: якщо не носитимуть маску, то можуть когось заразити. Треба розуміти, що кожен несе відповідальність, кожен повинен дотримуватись маскового режиму, бо тільки разом можна перервати «коронавірусний» ланцюг.
На Вінниччині повне заповнення спеціалізованих лікарень. Що далі? Куди вести нових хворих на COVID-19?

На початку епідемії відкриті 9 лікарень «першої хвилі» як у Вінниці, так і в районах. Через різке зростання захворюваності на Вінниччині 9 опорних лікарень підсилили трьома лікарнями «другої хвилі». Тепер відділення на 20 ліжко-місць є в Шаргородській, Бершадській та Барській ЦРЛ. На черзі – відкриття Гайсинської центральної районної лікарні. Зараз лікарні «другої хвилі» чекають на підписання договору з Національною службою здоров’я.

Також у вінницькій міській лікарні №1 терапевтичне та пульмологічне відділення перепрофілювали для хворих на коронавірус. Наразі у відділення підводять кисень.
Яким чином обирають лікарні, куди госпіталізують пацієнтів з коронавірусом?Люди жаліються, що їх із Вінниці везуть в райони?

Госпіталізують пацієнтів з коронавірусом не за принципом проживання, а дивлячись на завантаженість опорної лікарні. Для пацієнтів із COVID-19 існує так званий єдиний медичний простір, коли вінничани так само, як і жителі районних центрів, лікуються у визначених лікарнях. Маршрут пацієнта коригується кожного дня в залежності від завантаженості лікувального закладу.
Чи можемо говорити про початок другої хвилі?

В нас не стільки друга хвиля, як завдяки карантинним діям ми відтермінували процес різкого зростання захворюваності. Якби спочатку карантину був такий наплив пацієнтів, то це був би колапс медичної системи. Наразі справжній медичний колапс у медичних закладах Чернівців та Львову.

Ольга Корнійчук