Не можемо не оприлюднити дві версії недитячих пристрастей 1 вересня на Ямпільщині. Бо 2 вересня на Інтернет-ресурсі https://bit.ly/2Z4W0no з’явилась ось ця скандальна публікація, цитуємо:

«Видирала у малюків подарунки та топталася по них: на Ямпільщині “слуга народу” шокувала дітей і батьків на святі Першого дзвоника

Цьогорічне 1 Вересня назавжди запам’ятається учням, їхнім батькам та педагогам Гальжбіївської школи – на жаль, не доброю згадкою, а жахом та соромом. Хто ж винний у тому, що перший шкільний день у цій школі завершився не радісними посмішками, а гіркими сльозами дітей та дорослих?

Вже багато років існує добра традиція: представники місцевого самоврядування, підприємці та меценати у День знань – 1 Вересня – дарують учням перших класів зошити, книжки, альбоми та інше шкільне приладдя. Так робиться і у Вінниці, і в інших громадах. До цього звикли і батьки, і педагоги, адже привітати «першачків» з початком навчання – справа добра і корисна.

От і цього року депутат Вінницької обласної ради Володимир Кістіон підготував подарункові набори для 345 майбутніх першокласників Ямпільщини. Воно й не дивно – Володимир Кістіон завжди підтримує зв’язок із земляками, адже сам родом з села Довжок Ямпільського району. Пакунки із зошитами, фарбами, альбомами та іншим шкільним «скарбом» були заздалегідь розвезені по школах району.

Що ж трапилося у Гальжбіївці – розповідають очевидці…

Просто під час свята до школи вдерлася голова Ямпільської райадміністрації Ганна Сінчак, – не приховує емоцій батько одного з гальжбіївських школярів. – Вона не дотримувалася жодних карантинних норм, відразу почала кидатися то на дітей, то на вчителів, то на нашого сільського голову. Ми вже злякалися, що вона дітей покусає – така скажена була! Сінчак видирала у малюків пакунки з подарунками, викидала з них все на підлогу та топталася по речах. Все це знімав на телефон її персональний «блогер», ще й пропонував придбати це відео присутнім. Коли голова райадміністрації нарешті вибігла зі школи, ані діти, ані дорослі не приховували сліз. Вчителі казали, що в житті такого сорому не бачили. Ось такі в нас «слуги народу»!

Того ж дня батьки написали заяву про ганебний вчинок Ганни Сінчак, адресувавши її голові Вінницької облдержадміністрації Сергію Борзову, а копію – поліції. Звернення до правоохоронців є цілком логічним: в діях голови Ямпільської РДА Ганни Сінчак є очевидні ознаки низки адміністративних та навіть кримінальних правопорушень, серед яких – перевищення службових повноважень, хуліганство, перешкоджання діяльності депутата місцевої ради та порушення норм карантину.

Варто нагадати, що Ганна Сінчак не вперше влаштовує скандали, вбачаючи політичну агітацію в акціях добра. Так, у червні вона гучно ремствувала з приводу того, що спецфонд «СтопВірус» організував передачу медикам Ямпільщини засобів індивідуального захисту – мовляв, так скуповуються голоси виборців. Звичайно, набагато простіше когось звинуватити в удаваних гріхах, аніж власноруч підготувати чи то допомогу медикам, чи то подарунки шкільній малечі. Щоправда, політична цнотливість пані Ганни є виключно вибірковою. Що «слугам народу» можна, то іншим – зась!

Ганну Сінчак на посаду голови Ямпільської РДА президент Зеленський призначив 19 серпня. За два тижні так звана «слуга народу» встигла не те щоб увійти в історію, але вляпатися у неї – по самі вуха. І не лише ямпільчанам зрозуміло: кожен день її перебування на керівній посаді – це мовчазна згода і президента, і голови облдержадміністрації з хамською поведінкою своїх ставлеників.

Чи є партійний квиток «Слуги народу» ліцензією на безкарність – покаже час.»

А вже за пару годин за Ганну Сінчак –  голову Ямпільської РДА вступились, навіть, народні депутати від «Слуги народу»:

– Нічого такого там не було! Бо є відео із того Дня знань, де все нормально і ніхто нічого в дітей не забирав… Було видно, що голова просто спілкується із директором школи і ніякого скандалу там не було. Тому це чиста політика і спроба привернути до себе увагу!. – коротко прокоментувала цю ситуацію народний депутат від Вінниччини із партії «Слуга Народу». – А ще «Згідно з ч. 1 ст. 6 Закону України «Про освіту» серед засад державної політики у сфері освіти та принципів освітньої діяльності передбачені верховенство права, невтручання політичних партій в освітній процес, різнобічність та збалансованість інформації щодо політичних, світоглядних та релігійних питань, демократизм, формування усвідомленої потреби в дотриманні Конституції та законів України, нетерпимості до їх порушення, формування громадянської культури та культури демократії.

Згідно з ч. 3 ст. 31 Закону України «Про освіту», політичні партії (об’єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права провадити свою діяльність в закладах освіти, зокрема створювати власні осередки чи в будь-який інший спосіб втручатися в їхню освітню діяльність.

У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять:

  • найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);
  • зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування…»

Втім, навіть після цих пояснень не зрозуміло, чому саме в цій школі 1 вересня опинилась голова РДА Ганна Сінчак? Невже в Ямпільському районі це єдина школа, що заслуговує на увагу одразу двох посадовців – голови району і депутата обласної ради???