«Державі уже не потрібні здорові діти та дитячий спорт» – запитують батьки юних спортсменів.

– Мій син з 5 років займається футболом. Ігри на свіжому повітрі у будь-яку погоду загартували його організм так, що він майже не хворіє. З тих пір, як почалися професійні змагання, син, як і всі вихованці футбольної школи, двічі на рік почали проходити медогляди у центрі спортивної медицини у Вінниці.

Вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл з усієї Вінниччини централізованого у визначений день з’їжджалися на медогляд і проходили огляди не лише лікаря спортивної медицини, але вузьких спеціалістів. Діти, батьки, тренери – усі відповідально ставилися до медоглядів, бо розуміли можливі ризики.

На початку січня 2018 року центр спортивної медицини приєднали до «Чорнобильського диспансеру», але ніяких проблем з проходженням медкомісії не виникало.

На початку вересня починається Чемпіонат України з футболу. Вихованці нашої школи як завжди зібралися пройти медогляд, але в диспансері повідомили, що тепер ця послуга платна. За усіх фахівців та лікаря спортивної медицини, який видає дозвіл, потрібно заплатити 500 грн. Щоб було дешевше, лора, окуліста, хірурга, невропатолога та кардіограму серця порадили пройти за направленням сімейного лікаря в інших поліклініках. Але проблема у тому, що сімейний дає направлення до вузьких спеціалістів, якщо у дитини є якісь вади чи хвороби. Для спортсменів – це не варіант. Тому багатьом батькам довелося заплатити за огляд цих фахівців, тому що купувати таку довідку жоден свідомий батько не погодиться. Якщо завтра твоя дитина впаде під час бігу, хто буде винен?!

Але не для кожної сім’ї такі гроші посильні. Чимало дітей з інших спортивних шкіл просто не були заявлені на Чемпіонат, бо батьки не змогли оплатити медогляд… Це нормально? Яка альтернатива чекає цих дітей – пиво і цигарки чи азартні ігри у вільний час?

У нас є чимало спортивних федерацій, ціле управління спорту в ОДА, чому вони мовчать? Чи їх не цікавить здоров’я підростаючих спортсменів? Чи їм лише «тітушки» треба? – обурюється мама Людмила Колісник.

Керівник центру спортивної медицини Тетяна Корзун так прокоментувала платні медогляди:

– Гарантовані пакети медичних послуг не передбачають безкоштовного консультативного огляду спортсменів. Спортсмени систематично отримують підвищене фізичне навантаження, що потребує обов’язкового контролю з боку лікарів спортивної медицини мінімум двічі на рік. Щороку ми виявляємо більше 20 осіб, яким абсолютно протипоказано підвищені фізичні навантаження, кожен п’ятий потребує додаткового обстеження та корекції тренувального процесу.

В місцевих радах поки-що відсутні програми для обстеження спортсменів, НСЗУ не виділяє цільових коштів для медичного забезпечення осіб, які займаються спортом, тому єдиним виходом залишається надання платних послуг.

Відповідно до тарифікації, яку прописала НСЗУ для вузьких фахівців, вартість консультативного огляду складає близько 49 грн, тому лише огляд вузьких фахівців, заключення яких потрібно для висновку лікаря спортивного медицини коштує 200-250 грн.

– Ця проблема виникла не сьогодні. У минулі роки депутати неодноразово вносили пропозиції щодо системного покращення умов огляду пацієнтів та фінансування центру спортивної медицини, але діти-спортсмени та лікарі так і не стали пріоритетом для керівництва облради. Позиція залишалась незмінною: нехай платять батьки. Хоча для того, аби повністю з бюджету забезпечити огляд усіх дітей-спортсменів необхідно близько 4-5 млн грн на рік. Крім того, необхідно 600 тис. грн на придбання біохімічного аналізатора, що забезпичить можливість поглибленого обстеження та прогнозування процесу тренування для учасників збірних команд України, такі лабораторії є вимогою сучасного підходу до тренувального процесу, – пояснює заступник директора диспансеру та депутат облради Андрій Вигонюк.

Для довідки: На Вінниччині майже 25 тис. осіб професійно займаються спортом і потребують постійного медичного супроводу.

Каріна МАЄВСЬКА