Ця поява на історичній Замковій горі у Вінниці 30-тонного екскаватора вже шокувала всю Вінницю – від науковців до активістів! Адже формально тут охоронна зона на місці старовинного кладовища, пам’ятний хрест та паркан на місці міського замку та археологічних розкопок…

Втім, виявилось що внизу під горою в закинутому кар’єрі планують зводити черговий офісно-діловий центр. І за версією прораба, щоб «сміття» та грунт із гори не падали на будмайдачник, загнали сюди екскаватор і почистили «бомжатник»…

Але раптом в зачищеному «смітті» знайшлись людські кістки, ймовірно із могил 18-го століття, і ця справа отримала нове кримінальне продовження. Бо це вже не черговий будівельний скандал, а може бути і «наруга над могилами» із штрафом і тюремним терміном!

– За два дні пост про знищення Замкової гори на нашій офіційній сторінці ГО «Автомайдан Вінниччина» переглянуло вже 64 800 осіб. Ще кілька днів – і ми охопимо інформаційно усіх користувачів соцмереж у Вінниці, — заявила з цього приводу голова «Автомайдану» Таїса Гайда. – Все місто чекає на реакцію, перш за все правоохоронців та прокуратури…

Бо для багатьох цей випадок — як контрольний постріл в голову… І ми всі разом маємо не дозволити забудовнику знищувати пам’ять Вінниці.

Те, що відбувається на Замковій горі – це жах! Бо говорять про сміття… А тут реально людські кістки, які розворушили бульдозером заради чергового торговельного центру!

І станом на 31 серпня були зібрані всі необхідні підписи, щоб петиція до міської ради набрала необхідну кількість голосів. Бо будівництво на кістках та артефактах – це знущання над Вінницею та її історією.

Цікаво, що першим на скандал на Замковій горі відреагував сам підрядник робіт в колишньому кар’єрі… Бо стало зрозуміло, що тут «наробили справ» і запахло кримінальним провадженням.

Тому за 2 години після міської сесії на місці роботи екскаватора керівник ПП «Укрпромтех» Вадим Брояка виправдовувався за скоєне… І гарантував, що «культурний шар» техніка не пошкодила… Як «гаранта» цих позитивних новин будівельник представив всім відому дослідницю зі столиці — археолога із стажем Ларису Виногродську, яка «розкопувала» історію Вінниці за кафедральним собором і тут, на Замковій горі, протягом 7 років.

Лариса Виногродська

– Знімали тільки сміття та залишки від попередніх робіт. Вивезли лише ґрунт з нижньої території, яку орендуємо. Той ґрунт, що з гори, нікуди не вивозили. Він є. Прибрали тільки сміття. Вивозили лише ґрунт «знизу», — запевнив всіх Вадим Брояка.

А найнята для проводження дослідницьких робіт археолог запевнила, що забудовник таки порушив закон і не мав дозволу на такі роботи…

– Тут ми знайшли залишки давноруського городища ХІІІ сторіччя – часів Данили Галицького. А також поселення XIV-XVI сторіччя. Поблизу ми знайшли фрагменти рову, який огороджував замок. Хащі, які тут були, нам дуже заважали. Те, що сміття, яке місцеві мешканці сюди привозили, потрібно було знімати, я погоджуюся. Однак, будь-які роботи виконувати без нагляду археолога не можна. Це незаконно. Під скелею можна. На пагорбі – ні. Більш того, потрібно ці роботи узаконити. Забудовник має отримати дозвіл у Мі­ні­с­терстві культури та органі місцевого самоврядування, — зазначила старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Лариса Виногродська.

Тому всі роботи тут вже призупинені. Кран на місці забудови чекає свого часу… Активісти звернулись до прокуратури, але поки що реакції немає.

А тим часом у грунті, який було знесено із Замкової гори, вже знайдено фрагменти людських кісток із могил, ймовірно, 18-го століття… Як правоохоронці тепер будуть класифікувати дії будівельників — покаже час!

Археологи із Києва та Вінниці отримають офі­ційні дозволи на свої дослідження не раніше жовтня.

– Лише у жовтні ми ще зможемо працювати. У листопаді вже погодні умови не дозволятимуть. Окрім досліджень, ми, як планується, будемо здійснювати нагляд за проведенням робіт будівельниками, — підкреслює фахівчиня. – Так, це пуповина Вінниці, історична його частина, яку перетворили на кар’єр ще наприкінці ХІХ сторіччя і фактично знищили… Бо місту потрібні були гроші та камінь для будівництва. Про історію тоді ніхто не думав… Знаєте, ми тут раніше знайшли могилу священника високого сану і, мабуть, поруч розташовувалася церква, вірогідно, дерев’яна…

Я знаю про плани створення тут оглядового майданчика і навіть відновлення частини мурів колишнього Замку, але поки що розбираємось із цією ситуацією.