Рівно п’ять років тому Тетяна Смага на «відмінно» здала тестування з української мови, біології та хімії.

Дівчина — переможниця багатьох конкурсів та олімпіад, щоправда, здебільшого гуманітарного спрямування.

– До тестування я готувалася ще з десятого класу. Тоді почала працювати з репетитором з біології, оскільки цей предмет один із найбільш об’ємних у шкільній програмі. Уже в одинадцятому класі я почала додатково вивчати й інші дисципліни. Мені не здається, що ЗНО — повністю об’єктивний метод оцінки знань, — розповіла тоді нам Тетяна. — Але я розумію, що сьогодні він є найбільш прийнятним. Звісно, тести — це лотерея.

Можна знати дуже багато, але неможливо знати все та передбачити, що тобі трапиться. Завжди є нюанси, які мимохіть випускаєш з поля зору. Деякі питання можна і вгадати, як пощастить. Не виключаю, що десь пощастило і мені, хоча я багато працювала.

За дівчину-вундер­кінда тоді боролись усі провідні вузи країни і хотіли саме її бачити в себе як студентку. Проте Таня обрала Вінницький національний медичний університет, адже змалку мріяла бути лікарем. В інше місце навіть і документів не подавала.

– У Вінницькому університеті навчаються студенти зі 110 країн світу. Приїздять навіть із Ізраїлю. Ні для кого не секрет, що ізраїльська медицина — одна із кращих у світі. Якщо їхні лікарі навчаються у нас — це про щось свідчить.

Зараз я студентка шостого курсу медичного факультету, — ділиться Тетяна Смага. — Є рік до закінчення. Займаюся науковою роботою. Беру участь в олім­піадах і конференціях. Одразу з першого курсу увійшла до складу вченої ради університету.

З третього курсу президентську стипендію призначили. Спочатку колишній президент підписував, Петро Порошенко. А тепер уже Володимир Зеленський. 2700 гривень я отримую від президента та ще 2000 підвищеної стипендії. І досі деякі викладачі згадують про мої 600 балів. Для мене ж ці оцінки завжди були відповідальністю. Боялась, що не підтверджу бали.

Тетяна вже визначилась — хоче залишитись у Вінниці. Спеціалізацію для себе теж вже обрала — мріє стати лікарем-терапевтом. Дуже сумує за батьками.

Тому їздить через тиждень у рідний Ніжин. Заміж ще не вийшла. Але хлопець є. Він також з її університету.

Віталіна Володимирова