8 вересня ініціативна група вже вкотре зібралася пікетувати сільську раду, але цього разу жителі домоглися навіть зустрічі з місцевим головою Олегом Шулікіним. Селяни регулярно надсилають фото та відео брудної води, яка витікає з труб, до редакції “33-го” з проханням висвітлити проблему з водопостачанням у їхній місцевості. Води або взагалі немає, або рудого кольору — з іржею — стверджують вони. Серед жителів Агрономічного є і пенсіонери і багатодітні матері, які вимушені щоденно ходити за 200 метрів від будинку для того, щоб набрати воду. Селяни стверджують, що місцева влада не займається вирішенням суспільних проблем, і лише “замилює очі” своїми начебто діяннями, а можливість скористатися водою з місцевого водогону зачасту з`являється лише о 3-й годині ночі.

– На жаль, ми не маємо можливості ні помитися в потрібний час, ні використати воду для домашніх потреб. – розповідає активістка з ініціативної групи Тетяна Супрунова. – Навіть після промивки труб за 200 000 гривень водогін дирявий – залишився такий самий як і був. Коли набирали ванну після промивки труб, вода втікала зі шматками заліза та бруду. Ця ситуація з 2017 року. Саме тоді планувалося зробити проект про ремонт водогіну. Коли люди зібралися 1 серпня 2020року пікетувати сільраду, то вже 4 серпня голова виніс питання про виділення коштів на даний проект. Але ми вважаємо, що це дуже пізно, адже питання потрібно було вирішувати ще 5 років тому. Адже зараз тут вже потрібно конкретно замінювати труби. Адже часу немає навіть на інвентаризацію мереж, яку повинні були зробити 5 років тому. Зараз питання з водою неможливо вирішити без заміни старого водогону. На сьогоднішній день, ми не бачимо змін від чинної влади. Потерпає абсолютно вся територія села. Воду носимо з криниць та долини. Зазвичай, вода появляється о 3-й годині ночі, тому ми наводимо будильники та набираємо можливий об`єм води.

Голова села Агрономічне Олег Шуликін погоджується з тим, що проблема з водогоном в селі таки існує. Проте стверджує, що місцеве правління займається вирішенням цього питання. За його словами, навіть забудовники готові допомагати вирішувати цю проблему.

– Водогін в селі Агрономічне побудований ще в 1976 році. Існує проблема з тим, що мережа побудована на чугунних трубах і частково на металевих. Труба, яка на сьогоднішній день проходить в село з діаметром 160 мл. Мало того, що в свій час водоканал дав підключитися до цієї мережі “Хуторку”, на якому лише нараховано 18 басейнів та приватному секторі. Тому в селі буває такий період – літній, тиск води, в порядку 0.5 атмосфер, а цього не достатньо, потрібно хоча б 1,2 атмосфери. Для того, щоб могли включатися насоси та розподіляти воду по селу. Зараз проблема частково вирішена – 1350 метрів мережу промито. Частково замінено водогін, де були проблеми. І наразі замовлений проект для села на заміну водогону зі стальної і чугунної труб на пластиковий і більш сучасний. Сільська рада у свій час ініціювала прихід забудовників, які прийшли та протягнули і для села і для себе водогін. Тобто замінено вже 2 км 400 м водогону. В подальшому питання обов’язково буде вирішуватися.

Софія Копач