Причиною стала бездіяльність її керівництва упродовж десяти років. Для привернення уваги люди у масках палицями стукали у металеві бочки та тримали у руках плакати «10 років бездіяльності екології», «Проблема екології — це Дубовий», «Досить знищувати екологію».

– Минулого року я увійшов у громадську раду при Державній екологічній інспекції, невдовзі став її головою. Нами було запропоновано ряд програм, які потрібно вирішити, і були створені відповідні комісії. Перша займається аналізом водних басейнів Вінницької області, друга — це аналіз використання корисних копалин. Третя та четверта комісії вивчають проблему забудованого «мажорами» та засміченого Вишенського озера та доступ до водойм! На жаль, склалась думка, що екологічна інспекція не допомагає, а робить все, щоб навіть у цьому завадити. Однією із нашумілих екологічних проблем стало будівництво полігона-реактора для сміття біля Людавки без проведення екологічної експертизи та без погодження з навколишніми громадами, що є обов’язковим, — каже активіст Сергій Сергієнко.

— Екологічна інспекція має повноваження допомогти громаді — потрібно приїхати зафіксувати порушення, скласти приписи, штрафні санкції і звернутись до правоохоронців, щоб вже разом відреагувати. Але жодних дій не було зроблено! Навколо Вишенського джерела, де набирають чисту питну воду дуже багато жителів Вінниці, почали з’являтися величезні гори будівельного сміття. Чому цю проблему ігнорують і не провадять дій? Знову ж таки, один із прикладів є Гніванський кар’єр, всеукраїнською інституцією визнано, що його продукція не відповідає третьому класу через високий вміст радіації. Продає її як третій клас, тобто вводяться в оману люди, які купують той щебінь і використовують у будівництві! Саме на Державну екологічну інспекцію покладено обов’язок регулювати це питання і слідкувати. Ми звертались із заявою, що на кар’єрі є радіація і це шкодить людям. Після перевірки нам відписували, що порушень нема. Тож через системи бездіяльності та зловживань ми були змушені вийти на протест. Щоправда, до приміщення нас не пустили, зачинили на хвіртку і повісили табличку «Карантин».

За словами активіста Сергія Сергієнка, поки вони не ставили за мету влаштовувати провокації чи когось кидати у смітник. Поспілкуватись із екологами не вдалось, хоча поряд один із заступників спостерігав за діями збоку, тому після годинного перформансу мітингарі передали свою заяву та розійшлись. Але обіцяють невдовзі повернутись, якщо протягом тижня керівництво Державної екологічної інспекції не напише заяву на звільнення…

Віталіна Володимирова
Фото Сергія Хіміча