За даними королівської метеослужби Британії, в останні кілька років спека вбиває більше людей, ніж будь-які інші погодні катаклізми.

Через підвищення температур на поверхні землі висихає ґрунт, а льодовики тануть.

У липні цього року арктичний крижаний покрив був на чверть менший, ніж за останні 40 років. Північний морський шлях був практично повністю вільний від льоду.

За рік після попереднього рекорду в Арктиці розтанув крижаний шматок розміром з Польщу. А за останні 45 років його обсяг зменшився на дві третини — з такими темпами до середини століття морського льоду на Півночі не залишиться зовсім.

Світ може стати «надто спекотним для людей»

Поки біля полюса ущільнюють білих ведмедів і моржів, ближче до екватора наслідки екстремального потепління ускладнюють життя мореплавцям і мешканцям прибережних територій. Цього року сезон ураганів почався надзвичайно рано, і вже до липня тропіки охопили дев’ять іменних штормів — це рекордний показник для середини літа.

Сильні вітри біля екватора свідчать про зародження феномену Ла-Нінья — зниження температури у Тихому океані, що разом з нагрітою Атлантикою обіцяє ударний сезон ураганів-2020. Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) прогнозує 19-25 потужних циклонів замість звичайних 12.

Засуха і повені в Європі

Половина Європи в липні потерпала від спеки, тоді як інша загорталась у ковдри і відкачувала воду з затоплених городів.

У Фінляндії випало до 2,5 місячної норми опадів, було на 1-2 градуси холодніше, ніж зазвичай, тоді як Португалія пережила найспекотніший липень за 90 років спостережень, а Франція — з 1959 року. Про це свідчать дані європейського центру Copernicus Climate Change Service (C3S).

Саме цим і небезпечне глобальне потепління – давно і в один голос попереджають вчені: різкими перепадами температури і вологості, природними катаклізмами і перетворенням помірного клімату на екстремальний.

Нагрівання планети призводить до збоїв в усталеній системі охолодження і циркуляції води і повітря, спричиняє урагани, тропічні зливи, засуху і морози, наповнюючи YouTube і Twitter хроніками апокаліпсису із серії «старожили не пригадують».

Відносна вологість повітря на суші і на планеті загалом скорочується останні 40 років, і причина — не зменшення опадів, а той факт, що повітря над сухопутною частиною нагрівається все швидше, а різниця з температурою біля поверхні океанів збільшується, зазначають вчені.

Відхилення від норми не лише почастішали, але й стали тривалішими. Європа потерпає від спеки вже третє літо поспіль, що позначається на врожаях й економіці в цілому.

У XXI столітті засушливі періоди в Європі почастішали, і в 2003-му вона пережила засуху біблійного масштабу, яка буває раз на кілька століть, пишуть вони. Суми економічних збитків стартують від 100 млрд євро.