Жителі села Потоки кажуть, що з приєднанням до Гніванської ОТГ у них заберуть землю. Ініціативна група приїхала в редакцію «33-го каналу» добиватися справедливості.

«Відтоді, як з 2015 року була запроваджена програма децентралізації територіальних громад, ми дивились у бік Браїлова. Адже це найближчий нам населений пункт, з яким пов`язані усіма комунікаціями. До 2019 року ми були приєднані до Браїлівської ОТГ.

Потім Верховна Рада скасувала рішення про створення Браїлівської громади. Браїлів відійшов до Жмеринки, і ми, природно, мали б залишитися, як і всі решта сіл Жмеринського району, при Жмеринській ОТГ. Ми постійно тримали руку на пульсі. Запитували голову сільської ради, що і як має бути? Що нас очікує? Селищний голова Петро Коломієць постійно «годував нас обіцянками». Мовляв, коли я дізнаюсь, то повідомлю. Ми не витримали. Почали шукати в Інтернеті та знайшли, що рішенням Кабінету Міністрів України від 6 травня 2020 р.№512-р Потоківську територіальну громаду приєднали до Гніванської громади», — каже місцева вчителька Валентина Каммєрєр.

«Чому нас викреслили та не приєднали до Жмеринської ОТГ? До Гнівані від нас нічим добратися. Там повне бездоріжжя, ні машиною, ні автобусом не доїдеш. Навіть, коли коронавірусна інфекція почала вирувати, ми ходили в Жмеринку або в Браїлів пішки. Бо дві години — і на місці», — обурено розповідає екссекретар Потоківської селищної ради Оксана Мартинчик.

– Свого часу Потоківська громада робила все можливе, щоб не приєднуватися до Гніванської ОТГ. Було волевиявлення громади села. На загальних зборах ухвалений протокол про приєднання до Браїлівської громади, а тоді до Жмеринської. Депутати пішли селом, кожний, хто прописаний, своєю рукою підписався. Зібрали підписи понад 317 мешканців. Тобто не втратили в свій час право на добровільне приєднання до Жмеринської громади. 30 червня 2020 р. на сесію Жмеринської ради було винесене питання про надання згоди на добровільне приєднання с. Потоки до Жмеринської громади. Міський голова м. Жмеринка Анатолій Кушнір нас підтримував. Проте місцевий депутат, голова районної державної адміністрації С.В. Ніколайчук стояв на тому, щоб нас не приєднували. І депутати відклали розгляд цього питання. Послалися на рішення КМУ від 6 травня 2020 р., що нас приєднали до Гнівані.

Ставимо запитання від усіх жителів села Потоки: з якою метою нас туди приєднали? На якій підставі та чим керувалися?

– Все життя моя мама, я прожили тут. У нас прописка у Жмеринському районі, тепер мусимо змінювати. Незручно. Всі 27 сіл Жмеринського району перейшли до Жмеринської ОТГ. Чому одні ми потрапили до Гніванської? — обурюються мешканці с.Потоки.

На запит сільського активу Потоківська сільська рада повідомляє, що станом на 28 серпня жодних документів, постанов щодо формування територіальних громад до селищної ради не надходило. Однак мешканці села Потоки впевнені, що голова селищної ради зацікавлений у приєднанні до Гніванської ОТГ.

– Головний бухгалтер селищної ради Галина Деркач на правах орендаря володіє 490 гектарами землі. І зараз є нагода «піти» з цими землями в Тиврівський район.

Свого часу Петро Коломієць нам обіцяв, що ведуться перемовини з орендарями. Ми вийшли на мітинг, об`єдналися і молодь, і соціальні працівники. Нас запевнили, що орендарі поступляться часткою землі. Наш фельдшер стільки добра зробив, врятував стількох людей, а не має навіть повної ставки. Чому працівники сільської ради отримують по 15 тисяч зарплати, а медики, освітяни і молодь на межі виживання та досі не мають земельних паїв?

Ми підозрюємо голову сільської ради Петра Коломійця в бездіяльності.

– Сільський голова має дбати про мешканців села та підтримувати рішення громади! Ти голова, тобі довірили владу, ти повинен все контролювати, що робиться в селі. Керувати депутатами, працівниками сільської ради. Ми скористалися правом добровільного приєднання, але чомусь до нас ніхто не прислухався. Що потрібно, ми робили. Всі рішення, всі протоколи є. Але всі дії виявилися марними.

Активісти привезли лист від громади села Потоки та хотіли потрапити на прийом до губернатора.

– На прийом ми не потрапили через карантин. За номером, який нам дали, трубку не взяли. Лист не зареєстрували, а сказали кинути в скриньку. Але це ж несерйозно.

Вибори 25 жовтня потоківці обіцяють бойкотувати.

– Обирати депутатів Гніванської ОТГ ми не будемо. Мешканці села Потоки вийдуть на мітинг! Якщо ми підписувались за приєднання до Жмеринської ОТГ, то чого будемо голосувати за гніванських? Ми тоді самі себе поважати не будемо!

Редакція намагалась зв’язатися із селищним головою, однак телефон Петра Коломійця був завжди поза зоною.

Ольга Корнійчук
Фото Сергія Хіміча