До цього списку потрапили українські депутати та посадовці, зокрема екс­президент Петро Порошенко. Відпо­відну постанову оприлюднили 4 вересня на офіційному порталі правової інформації. Серед них є троє уродженців Вінниччини.

Олександра Ус­тінова — корінна він­ни­чан­ка. Під час навча­ння у шко­лі №1 дів­чина виграла стипендію за програмою навчання у США FLEX. Перед початком Революції гідності Олександра Устінова направила заяву про злочин в Австрійську прокуратуру з описом коруп­ційних міжнародних оборудок Андрія Клюєва, систематизувала значимі факти про іноземні статки Януковича та його соратників англійською мовою і розмістила їх на сайті. Кампанія закінчилася санкціями ЄС проти Віктора Януковича та його соратників. У минулому році Олександра пройшла до ВР у складі «Голосу».

Олександра Устінова

– Поповнення російського санкційного списку може бути напряму пов’язане із позицією депутатів щодо проведення місцевих виборів в окупованих районах. Вибори на Донбасі мають відбутись лише за стандартами ООН, жодних фейкових «виборів» на чолі з бойовиками в регіоні не буде, — каже вона.

Також у російському списку Михайло Волинець з «Бать­ківщини», який родом з села Новоживотів Оратівського району, та бютівець Олексій Кучеренко, він вінничанин, але під час навчання у школі переїхав до столиці.

Михайло Волинець

Зазначимо, що спеціальними економічними санкція Росія визначила як заморожування безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії й заборону на перерахування коштів чи виведення капіталу за межі території РФ.

Олексій Кучеренко

Нагадаємо, що РФ запровадила персональні санкції проти 322 українців ще у 2018 році. Туди потрапили українські по­літики, посадовці та компанії. Серед них 11 осіб із Вінницької області та одна компанія, зокрема колишній міський голова Вінниці Олександр Домбровський, колишній посол України в США Валерій Чалий та колишній комбат «Айдара» Сергій Мельничук.

Валентина Лісова