Одинадцятикласник Барської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Василь Абрамович з вересня розпочав навчання в Лондоні. Рік навчання у коледжі з фізико-математичним спрямуванням коштує 44 тисяч фунтів стерлінгів.

Однак проживання, навчання та їжу буде оплачено за грантові кошти. Цю можливість він здобув завдяки перемозі у між­народному проєкті. Загалом у приватному пансіоні для хлопчиків Василь навчатиметься наступні 2 роки.

Василь ще змалечку вирішив, що хоче бути програмістом. І з роками це стало справжньою снагою його душі. Останні 9 років він посилено вивчав математику, фізику і англійську, брав участь у престижних конкурсах, олімпіадах та навчальних грантах. У 2019 році він був кращим у Барському районі в предметних олімпіадах з англійської мови та інформаційних технологій та третім на обласному етапі уч­нівських олімпіад з англійської. Це велика заслуга вчителів школи №1, — каже мама «розумника» Наталія Абрамович. – У Бару працювали волонтери з Корпусу миру, син відвідував їхні заняття та покращував свої знання з мови. Крім того, Василь постійно подавав своє резюме на всі англомовні табори, там учні зустрічались із носіями мови. Багато часу він приділяв самоосвіті та реєструвався на безкоштовні сайти з вивчення іноземної, спілкувався з друзями з Америки.

У 2019 році син брав участь у «Школі успіху» від братів Кличків, перед тим пройшов серйозний відбір. Подання на програму DULWICH COLLEGE почалось з необхідних документів, рекомендацій, творчих робіт. Після реєстрації у Вінниці без будь-яких ресурсів син успішно написав есе на 400 слів і єдиним з області був рекомендований на інтерв’ю, яке проходило у січні в Києві. У підсумку Василь із ще чотирма переможцями програми отримав запрошення на навчання до Лондона на умовах повної стипендії.

У коледжі син вивчатиме лише три предмети – математику, фі­зику та інформатику, а після двох років навчання складатиме іспити на кшталт нашого ЗНО. У класах коледжу навчається по 12 учнів. Паралельно Василь Абрамович у складі команди, до якої входили ще дві дівчини – зі Слов’янська та з Хмельниччини — виграв грант у сумі $2,5 тис. на створення молодіжної платформи у соцмережі. Зараз Василь вже у Лондоні, відбув обсервацію та зна­йомиться із розумниками зі всього світу.

Оскільки хлопчик непов-      нолітній, його батькам потрібно було знайти опікуна. Це дуже дорого для простої родини з Бара. Зрештою, вдалось домовитись безкоштовно. Школу у Бару Василь Абрамович планує закінчувати екстерном, ЗНО здаватиме в Україні.

А далі хто знає, може, у житті нашого земляка буде сама Кремнієва долина…

Віталіна Володимирова