3-5 вересня у Харкові проходив чемпіонат України з греко-римської боротьби серед кадетів.

Паралельно з класиками в ПК «Локомотив» ще на трьох килимах змагалися вільники та дівчата. Перемогу у ваговій категорії 110 кілограмів здобув вінницький школяр Владислав Черторинський. Більш того, йому вдалось неможливе для такого віку – отримати звання майстра спорту України! Мама спортсмена зізнається: це для неї найкращий подарунок на день народження, і вона гордиться сином! А ще вдячна всім тренерам, які доклали зусиль до такого тріумфу.

— У свої 16 років має зріст 190 сантиметрів, вагу 100 кілограмів та носить взуття 47-го розміру. Ось такий богатир у мене. Його виховала я сама, — каже мама спортсмена Людмила. – До спорту сина привела я, ще раніше любила дивитись фільми про римлян, що вони такі мужні, сильні та здорові. Якось ми з Владом проходили біля стадіону «Локомотив», і там звернула увагу на велику кількість автомобілів. Саме проходили змагання з греко-римської боротьби.

Я підійшла до тренера і запропонувала взяти мого 6-річного сина. Той взяв його за руку і відразу сказав: буде у важкій ваговій категорії. З тих пір все почалось. Сина я постійно возила сама на змагання бусом, підтримувала. Коли почав показувати гарні результати, всі ці витрати взяла на себе школа.

Так сталось, що дорогою на чемпіонат України у Харків син захворів, боліло горло і він не міг їсти. Через те схуд і вийшов боротись із вагою 95 кілограмів, хоча виступав у категорії 110! Чесно кажучи, різниця між сином та суперниками була колосальна саме через це. Але Влад поставив собі за ціль перемогти – і цього він добився!

Син отримав золоту медаль та досяг рівня майстра спорту. Він один такий на Вінниччині, бо ще ніхто у такому віці цього не досягав! «Срібло» дісталось киянину, «бронза» – спортсменам з Рівного та Костянтинівки. Безумовно, після такої перемоги Владу «світить» чемпіонат Європи, але через карантин ще нічого не відомо. Звісно, найважчі випробовування почалися у період цієї жахливої пандемії. Можливості для якісного спорту не було, але син кожного ранку ходив, брав ключі від залу і без тренера йшов сам пів міста, від Будинку офіцерів до зупинки Карла Маркса. Звісно, страх був, але син тренувався, щоб не втратити форму, бо для спортсмена це дуже важливо. Основна сила була в підготовці до України, і там він доклав максимум зусиль, бо буквально перед тим тренер розпустив їх на три місяці. 3 кіломентри щодня він находжував містом. Виходив о 7-й ранку і приходив о 13-й.

Якщо хтось прагне виростити справжнього чемпіона, я раджу стежити за його харчуванням. Адже справжнього богатиря потрібно відповідно годувати. Наприклад, я слід­кую, щоб синок дотримувався здорового способу життя та споживав лише якісну домашню кухню. У вересні він їде на збори до Пущі-Водиці, де тренується збірна України, мій син вже у резерві.

Додамо, що за плечима одинадцятикласника Вінницької школи №30 Влада Черторинського чимало перемог у чемпіонатах та змаганнях. У минулому році вихованець МК ДЮСШ «Вінниця» став бронзовим призером чемпіонату України.

А у 2019 р. став бронзовим та срібним призером серед кадетів і бронзовим серед молоді. Чи планує своє життя вінничанин професійно пов’язати зі спортом – він поки у роздумах. Але про те, аби отримати світову першість, вже давно заявив рідним!

Софія Копач
Віталіна Трудько