Як повідомили у Вищу раду правосуддя судді Ладижинського міського суду Тетяна Волошина і Олександр Корнієнко, міський голова опублікував відкрите звернення до них, де спочатку розповів читачам, що свого часу він особисто доклав багато зусиль до того, щоб у Ладижині з’явився суд. Зокрема було вирішено питання з виділенням приміщення для суду, а за рахунок житлового фонду Ладижина суддям міськсуду надається службове житло. Потім Валерій Коломєйцев повідомив читачам, що в місті проживає якась людина, яка не платить гроші до міського бюджету за користування землею. І нарешті за допомогою судового процесу з’явилася можливість його змусити платити до міського бюджету.

– У мене була надія на те, що за допомогою прокуратури, поліції, вас, панове судді, ми, в рамках чинного законодавства, зможемо примусити цю людину виконувати закон і платити за землю, — заявив мер. — Особливі надії я покладав на Ладижинський суд, куди надійшов відповідний позов. Особисто сподівався, що судді міського суду розглянуть цю справу і ухвалить якесь справедливе на їхній розсуд рішення, яке в подальшому будь-яка зі сторін зможе оскаржити. На жаль, ви — судді Ладижинського міського суду — ухвалили рішення про відведення у цій справі, і ці рішення направили особисто мені. Більш того, судді Корнієнко, в провадженні якого знаходився позов міської влади, стороною відповідача було заявлено відвід. Ви, пане суддя, звертаючись у 2019 році до членів виконавчого комітету Ладижинського міської ради з проханням надати вам службове житло, не проінформували міську громаду, що це в подальшому буде підставою не розглядати в міському суді справи, які стосуються інтересів громади і стороною в яких виступатимуть органи міської влади Ладижина. Тепер цей позов буде розглядати який-небудь інший суд Вінницької області. А мені б не хотілося, щоб будь-які справи, пов’язані зі мною особисто або близькими людьми, коли-небудь розглядалися суддями Ладижинського міського суду.

Така тональність звернення мера міста викликала відповідну реакцію вже у суддів, які звинуватили Валерія Коломєйцева у втручанні у здійснення правосуддя.

– Вважаємо, що сам факт надання публічних негативних коментарів посадовою особою Ладижинської міської ради Вінницької області щодо дій і процесуальних рішень суддів у конкретному судовому справі, розгляд якого не завершено, є таким, який підриває суспільну довіру до правосуддя, — повідомили судді Ладижинського міського суду в Раду правосуддя. — Вважаємо, що міський голова Ладижина здійснив тиск на суддю шляхом оголошення своєї пропозиції повернути законно отримане службове житло судді, вказавши, що суддя не проявив безумовної відданості громаді.

Тепер розбиратися в непростих стосунках місцевої влади і суддів буде Вища рада правосуддя.

У свою чергу, про кого саме згадує мер Ладижина у своєму зверненні, нам пояснив місцевий активіст Андрій Скакодуб.

– Як відомо, мер багато років веде боротьбу зі своїм конкурентом — власником «Бару на пляжі», бо він заважає його «Ковчегу». Тому, щоб перед виборами показати свою впливовість, і що «Акєла ще не промахується», мер вирішив провести показовий суд і засудити власника бару. Справа розкручена, кращий мер України її коментує на сесіях, залучає весь адмінресурс, насилає комісії, тобто робить все можливе і неможливе.

Звернення керманича Ладижина «просто пєсня». Тут і вимога до судді повернути квартиру, і побажання, щоб всі його справи не розглядались в Ладижинському суді, і втручання в правосуддя (стаття 376 Кримінального кодексу України). Це втручання в діяльність судових органів. Шанс на те, що компетентні органи відкриють кримінальне провадження за цим фактом, дуже великі, і це якраз перед виборами…

Віталіна Володимирова