Нові бланки повністю адаптовані до міжнародних вимог. В оновлених документах з’явиться відмітка про групу крові (резус-фактор) громадянина, згода на посмертне донорство та відповідність авто екологічним нормам.Таку постанову прийняв Кабінет Міністрів на засіданні 16 вересня.

Що зміниться у водійських правах і техпаспорті:

Нові бланки будуть повністю адаптовані до міжнародних вимог.

Новий зразок – на пластиковій картці.

Документ тримовний (українською, англійською, частина – французькою мовами).

Нові водійські права діють на території всієї Європи та у багатьох країнах світу.

На посвідченні зазначається група крові (резус-фактор) водія, що дозволить лікарям оперативно надавати першу медичну допомогу потерпілим при ДТП.

Нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу передбачає додавання позначки про відповідність авто екологічним нормам «Євро-2» – «Євро-6» або іншому рівню.

Зазначається, що інформація про донорство буде вказуватися в правах з письмової згоди їх власника. Якщо ж водій відмовиться від участі в програмі посмертного донорства в документах,водійські права підлягають заміні на аналогічні без зазначеної відмітки.

Важливо зауважити, що видані до набрання чинності нової постанови національне та міжнародне посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, тимчасовий реєстраційний талон ТЗ нема потреби міняти – вони діятимуть протягом строку, на який були видані.

Ольга Сонячна