У селі Весняному Чернівецького району знаходився чи не останній пам’ятник Леніну у Вінницькій області.

Про знахідку повідомив нашому кореспонденту керівник руху «Декомунізація. Україна» Вадим Поздняков.

– У Вінницькій області випадки демонтажу пам’ятників радянським діячам на початку 1990-х були поодинокими. Єдиним обласним центром, де на той час прибрали центральний пам’ятник Леніну, стала Вінниця. Міська рада прийняла відповідне рішення ще 1990 року, однак лише через два роки, 20 травня 1992-го, його виконали.

Закон про «декомунізацію» набув чинності 2015 року. Але, як бачимо, не всі про це знають або ж не хочуть знати. Фото пам’ятника Леніну в центрі села нам надіслали мешканці Весняного. Ми, у свою чергу, надіслали звернення щодо демонтажу до місцевої ради і чекаємо на відповідні дії, — повідомив Вадим Поздняков.

Ми звернулись до місцевої влади, аби дізнатись щодо майбутнього пам’ятника.

«Монумент знаходиться на орендованій землі, власник не проти, щоб він там був. Село Весняне нараховує до ста людей, це люди старшого віку, молоді нема. Для них знести Леніна – це знищити історію, — каже Валерій Груньківський, Мазурівський сільський голова. — Ще у 2015 році підіймалось дане питання, приїжджали активісти, то пенсіонери тоді з вилами йшли на них. Захистили монумент. А ось тепер знову те саме. Мені вже телефонували з Вінниці, погрожували штрафами та кримінальними провадженнями. Днями ми таки знесли Леніна, хоча місцеві знову були проти. Ось така дилема».

Віталіна Володимирова