Виходить, що одні витрачають час, гроші і сили і засівають поля, а збирати їх приходять зовсім інші. До редакції газети звернувся власник селянського фермерського господарства «Терра» Геннадій Муравель із села Пирогів Тиврівського району. На його поля приїхали агресивні чоловіки. Відрекомендувались охоронцями й відразу заявили, що тепер це їхня земля та урожай.

– Загалом у мене в оренді 260 гектарів землі, термін дії ще не завершився. Із людьми не виникало проблем, вчасно із ними розраховувався. Частина договорів законним шляхом реєструвались у Держкомземі, потім, згідно із законодавством, їх почали реєструвати в речових правах у Мін’юсті. Це й стало «лазівкою» для рейдерів. Адже око на мої землі поклали представники однієї агрофірми, — каже Геннадій Муравель. — Вони відправили спочатку до сільради двох колишніх працівників поліції з Гнівані, які збирали дані про моїх пайовиків. Тоді проїхались селом, дізнались адреси та запропонували їм мотивацію у розмірі 25 тисяч гривень за оформлення договорів. Мовляв, зі мною вже недійсні.

Люди повелись. Також пообіцяли плату орендну на 20 років вперед! Для людини в селі це великі гроші, тому багато хто погодився на такий ласий шматочок, не розуміючи, що їх чекає. Бо якщо захочуть розірвати договір, то в них почнуть вимагати повернути ті гроші. Реєстрацію договорів оренди провели не в Тиврівському районі, а в Липовецькому. Державний реєстратор Славнянської сільської ради Липовецького району Вінницької області Чернюк Л.М. не «підняла» документи, які підтверджують право на оренду. Адже на момент проведення такої реєстрації заявлені права оренди земельних ділянок вже були зареєстровані за СФГ «Терра». Ось така класична схема рейдерства!

Вже через два дні до мене на поле приїхало дві машини. Обступили шість чоловік, один представився начальником служби охорони агрохолдингу. Його знають у певних колах Вінниці як Борю-Лєксуса. І питають – чи будемо вирішувати питання з бойовими діями, чи ні. Я не зрозумів… Тоді мені заявили, що повинен віддати 100 га, бо це вже їхнє. У мене був шок. Коли зайшов до бази, там було проведено подвійну переєстрацію – накладено договір на договір.

Я почав боротись законними шляхами, написав заяви. Маю поставити охорону, щоб зібрати свій соняшник та кукурудзу. Дуже образливо, бо поки одні руйнують, ми будуємо. Я вліз у лізинги, маю кредитні зобов’язання, проводжу реконструкцію фермерських приміщень, вклав мільйони у землю і свій хліб заробляю важкою працею. А тепер так нахабно в мене забирають це! І правоохоронці, навіть колишні, які б мали бути на боці закону — на боці рейдерів. Я навіть знаю, скільки їм дали за кожен відібраний гектар!

На підтримку фермера став і сільський голова Пирогова Віктор Шведюк.

– Дійсно, нещодавно до сільради прийшли правоохоронці. Я їх знаю, бо раніше вони мали свою фірму і займались переоформленням спадкоємців, проблем не виникало. Привозили нам доручення, самих людей, все згідно із законодавством. А цього разу вони чомусь розпитували про місця проживання пайовиків, з якими укладені договори. Я сказав, що це персональні дані і ми не можемо їх розголошувати. І вони відразу пішли геть.

У свою чергу, справою зайнялась і народна депутатка від Тиврівщини Ірина Борзова.

– Після моїх звернень до начальника поліції Вінницької області та до прокурора області поліцейських, які «кришують» рейдерство землі, відсторонили від посад. Але рейдерів це не спинило. До фермера Геннадія Григоровича телефонують особи з кримінальним шлейфом і «набивають стрілку». Відомий у вузьких колах Боря-Лєксус пропонує «порєшать проблеми тихо». Після втручання правоохоронців і публічного скандалу реєстратор не ризикнула протизаконно перереєструвати ще 22 договори оренди землі, яку обробляє фермер на ТОВ «Хлібороб». Я подала звернення в Міністерство юстиції, Міністерство внутрішніх справ, на Офіс Генерального прокурора, а також у правоохоронні структури у Вінницькій області.

У пресслужбі обласної поліції ось як прокоментували інцидент:

– До поліції із письмовою заявою звернувся громадянин і повідомив про вчинення відносно нього злочину. Відкрито  кримінальне провадження. Проводиться розслідування.

Вікторія Снігур