Цьогоріч акція відбудеться 21 вересня, біля МКЛ№1 о 12.00. Пацієнти/ки, які живуть з трансплантованими органами або кістковим мозком, висадять молоді дерева на знак подяки своїм донорам. Алея була закладена у вересні 2019 року. Тоді, на дерева пов’язали зелені стрічки – міжнародний символ підтримки донорства органів і тканин.

«Добрий знак – торішні яблуньки прижилися і вже плодоносять. Дерева навесні квітнули так рясно, що неможливо було пройти повз них і не зупинитись. У цих яблунь феноменальна жага до життя, як і в трансплантованих пацієнтів, які їх посадили. Не «завдяки», а «всупереч» обставинам», — зазначає організаторка акції Тетяна Довгань.

Соціальна акція  «Алея Життя — 2020» присвячена поширенню правдивої інформації про органне донорство та трансплантацію в Україні. Зокрема, необхідність державної підтримки трансплантології, котра до 2020 року не мала належної законодавчої бази та фінансового забезпечення. При потребі у 5000 пересадок на рік, Україна могла профінансувати таке дороговартісне лікування лише кільком сотням хворих (за інф. МОЗ України)

За статистикою, у Вінницькій області проживають 62 людини з трансплантованими органами.

Олена Сташевська