Паперові трудові книжки зникнуть у найближчі п’ять років
Одеська, Чернівецька, Тернопільська, Житомирська, Хмельницька, Вінницька… З шести областей України зібрались представники ПФУ і журналісти на прес-конференції “Електронні послуги Пенсійного фонду України” у Вінниці. Захід відбувався за підтримки американського проєкту USAID “Трансформація фінансового сектору” на базі Вінницького прес-клубу і транслювався он-лайн. У режимі ZOOM у ньому брали участь регіональні представництва ПФУ із шести областей.

Сьогодні в Україні 11 млн. 242 тис. пенсіонерів, середній розмір пенсії — 3393,5 грн. На пенсійні виплати йде 39 млрд грн. щомісяця, всього за 2020 рік буде виплачено 481,3 млрд грн.

– В Україні починається дуже важливе нововведення – перехід із паперових на електронні трудові книжки і автоматичне призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет на веб-порталі Пенсійного фонду. Верховна Рада прийняла відповідний законопроект у першому читанні (№3623). У цьому місяці місяці народні депутати розглянуть його у другому читанні. І якщо документ ухвалять, паперові трудові книжки зникнуть з життя українців у найближчі п’ять років, – наголосила Ірина Ковпашко, заступник голови правління ПФУ. – В умовах карантину ми працюємо планомірно, із червня цього року запроваджуємо електронний документообіг і нові сервіси – пенсійний калькулятор і електронну трудову книжку.

Отже, паперова морока зменшиться. Сервіс “Пенсійний калькулятор”, за словами Ірини Ковпашко, дозволить спрогнозувати розмір майбутньої пенсії. Зараз пенсійний вік вираховують у “коридорах” – 60-63 роки, 63-65 років і від 65-ти років – в залежності від стажу. Маючи електроний цифровий підпис, майбутні пенсіонери можуть у особистому кабінеті на веб-порталі ПФУ перевірити власні дані. І навіть внести у них корективи — наприклад, додати роки строкової служби у армії, або догляд за дитиною до 3-х років та ін. Із червня 2020-го вже 292 тис. українців скористались послугами пенсійного калькулятора.
Сервіс “Електронна трудова” зберігає інформацію про всі трудові відносини працівника та сплачені страхові внески з 1998 року. Сервіс швидко став популярним, бо він є першою сходинкою до автоматичного призначення пенсій. Наступних 5 років буде використовуватися як паперовий, так і електронний варіант трудової. За цей час треба буде перенести всі дані з паперових трудових книжок до Держреєстру. Зробити це зобов’яжуть відділи кадрів всіх компаній і підприємств України. Відомості про трудову діяльність у вигляді сканованих та оцифрованих копій вноситимуть працівник і роботодавець з обов’язковим електронним підписом. На порталі електронних послуг ПФУ вже зареєстровано 91,5 тис. звернень щодо переведення трудових книжок у цифровий формат. Так що електронні трудові — це наше невідворотнє майбутнє!
– Хочу, щоб всі зрозуміли, що електронні сервіси Пенсійного фонду — це не теоретичні, а реальні послуги, які вже працюють! На Вінниччині вже є 3 тис. звернень щодо оформлення електронних трудових, причому як від окремих працівників, так і від керівників підприємств, – розповіла Олена Корчака, начальник ГУ ПФУ у Вінницькій області. – До цього процесу долучились відділи освіти райдержадміністрацій, Національний медуніверситет ім. Пирогова, ТОВ “Вінницька птахофабрика”, Гайсинська ЦРЛ, Липовецька ЦРЛ, ПАТ “Маяк”, Вінницяобленерго, олієжиркомбінат, ТОВ “Аргон” та ін.

Якщо виникне необхідність отримати пенсійну послугу, можна проконсультуватися за безкоштовним телефоном контакт-центру ГУ ПФУ у Вінницькій області – 0-800-219-108. А для жителів м. Вінниці — за тел. 50-88-81, 50-88-82, 50-88-83.