Такі цифри нещодавно оприлюднила під час доповіді про стан виконання бюджету заступниця директора Департаменту фінансів ОДА Ірина Зубань. Обсяги недоплати за оренду паїв на Вінниччині сягнули 48 відсотків.

Утім, не зважаючи на це надходження до бюджету зросли на 321 мільйн тгривень, якщо порівнювати з минулим роком. Загалом до обласного бюджету по власних і закріплених доходах надійшло 986 млн. грн. Вказана сума складає 59 % до річного плану та 84 % до плану на 9 місяців. Надходження до бюджету Вінниччини збільшилися на 4,3 % або на 41 млн. грн., якщо порівнювати з результатом минулого року.

Варто зазначити, що вартість оренди землі сільськогосподарського призначення у Вінницькій області досягла рівня Східної Німеччини — 250 доларів/га. Про це нещодавно розповідав перший віцепрезидент Академії економічних наук України, член наглядової ради «Українського інституту політики» Анатолій Пешко. Водночас, за його даними, в ЄС близько 30% бюджету виділяється на прямі дотації на сільське господарство, а аграрії не платять ніяких податків, крім податку на зарплату та дивіденди. На думку Анатолія Пешка, питання про продаж землі не повинно підійматися ще 5-10 років, оскільки низький рівень економіки, соціально-нестабільна політична ситуація відчутно знижує вартість виробленого товару навіть для внутрішнього ринку.

Ілона ВАЛЬТЕР