Проте направлення на обстеження навчальні заклади не дають. Батьки повинні зробити це самостійно. Вінницька родина Дацюків не перша, хто зіштовхнувся з такою проблемою.

– Мій син Олександр вступив на навчання у юридичний вуз. У п`ятницю, коли дізналася, що потрібно терміново здати тест на коронавірус, відправила сина у «Діагностичний» на Київську. Відповідно, в суботу мали бути результати. Я була певна, що ніякого коронавірусу в сина немає, бо відсутні симптоми, — ділиться мама Лариса Дацюк. – Коли відкрила висновок-результат на ковід, а там сказано, що коронавірус підтвердився. Медсестра лиш додала: йдіть до сімейного лікаря та лікуйтеся. Я шокована… Найбільший стрес за останні роки! Це був останній шанс влаштувати сина в гуртожиток. Тому я відразу пішла у приватну клініку.

Ми здали аналізи ще раз, хоча коштував тест там 1500 грн. замість 200. У неділю я забрала результати вже в іншій медустанові і вони показали, що Саша не хворий на коронавірус. Згодом невідомі зателефонували до мого сина, представилися лікарями і запевнили, що йому потрібна термінова госпіталізація. Заявили, що їх не цікавлять результати інших клінік: якщо ковід — потрібно лікувати. А де лікувати та як? Не ясно. Виявилось, що це справді телефонували лікарі. Я відразу сказала, що вже маю інші результати, на що вони сказали у відповідь: «Ну не КОВІД – то не КОВІД, купіть шоколадку та заспокойтеся!»

Ми півдня вирішували питання з тим, щоб внесли в базу даних тест з негативним результатом. Бо моя дитина і справді здорова!!! Але через лікарську халатність нас могли відрахувати з університету…

Для того, щоб розібратися в цій ситуації, ми звернулися до директора департаменту міської охорони здоров`я Олександра Шиша. І ось що він розповідає «33-му»:

– У даному випадку не можна стверджувати, що якийсь з двох тестів допустив помилку. Якщо є позитивний, це говорить про наявність вірусу в організмі. З таким дослідженням потрібно звернутися до сімейного лікаря, який вже визначає прояви захворювання в пацієнта. Для того, щоб пояснити дану ситуацію, потрібно бачити результати аналізів на рівні імоноглобулінів!

Те, що знайшли на слизовій — це ПЛР (-), тобто на слизовій вірусу немає. Не секрет, що частина випадків коронавірусної хвороби проходить безсимптомно або у легкій формі. Тобто людина може і не знати, що вона є носієм або вона зараз бореться з вірусом, бо стан здоров`я при цьому суттєво не змінюється. Щодо вартості тестів, то вона безпосередньо залежить від реактивів, які використовуються під час аналізу.

Софія Копач