На цьому тижні телефон редакції розривається від дзвінків. Найпоширеніші запитання: чому пацієнти, хворі на коронавіруc, лікуються за власні гроші?

– Протокол лікування КОВІД-19 існує. Але єдиного лікування та списку препаратів для кожного пацієнта немає… І коли я пропоную нашим головним лікарям медикаменти, які нині можна замовити для Вінниччини в Києві, то є абсолютно різні думки та запити на препарати від наших лікарів, — пояснив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов. – Бо, наприклад, відомий лікар із Дніпра, що рятує солдатів із передової, Сергій Риженко виставив ось такий список ТОП-препаратів від КОВІД-19 — АКТЕМРА, ПЛАКВЕНІЛ, МЕРОПЕНЕМ, ЛІНЕЗОЛІД, ВОРІКОНАЗОЛ, НОРАДРЕНАЛІН… І я пропоную нашим лікарям Плаквеніл із Києва! А мені кажуть: він не потрібен, ми лікуємо інакше.

– Коли лікуєшся вдома чи у районній лікарні за власні кошти, можна отримати компенсацію від держави по чеках за препарати?

– Ні… Поки що такого механізму не існує, на жаль. Але хочу заявити, що всі необхідні препарати, реагенти і тести для лікування коронавірусу ми забезпечуємо для кожного пацієнта максимально за кошти держави. Давайте берегти один одного і не наражатись на цю хворобу.

Сергій Годун