Рицарські бої, середньовічні танці, ремісники, стрільба з лука і неймовірна атмосфера чудового осіннього дня!

Трохи середньовічної Англії розташувалося всього за 6 кілометрів від Вінниці на фестивалі ремесел Дунстан, котрий цього вересня визнано найцікавішим івентом України.

Розмовляємо з засновником фестивалю та Центру ремесел «Дунстан» Сергієм Десяком.

– Ідея створення такого фестивалю виникла два роки тому. Я багатодітний батько, у мене четверо дітей, і для мене дуже важливо було зробити так, щоб вони більше розвивали свої творчі здібності, відірвалися від гаджетів. Тому спочатку ми їздили по різних місцях, придивлялися. А потім вирішили, що усіх цікавих ремісників можна зібрати у Стадниці, об’єднавши у Центр ремесел, де б діти разом з батьками могли б спільно провести вихідні, і відпочиваючи, і навчаючись, — розповів Сергій. — Так народився цілий фестиваль імені святого Дунстана, котрий жив у Британії у Х столітті і був покровителем усіх ремісників, ковалів, ювелірів, музикантів, кухарів.

Протягом двох днів у режимі онлайн ремісники Дунстана провели 16 майстер-класів. Олена Осінська на майстер-класі виготовляла браслет-чотки з дерев’яних намистин. Станіслав Скрипник вражав дивовижними виробами зі скла, Оксана Данильченко — вишуканими прикрасами з каміння та шкіри, а Сергій та Світлана Погонець — самобутньою керамікою.

Онлайн-трансляції значно розширили можливості фестивалю, і кількість відвідувачів зросла удесятеро. Щоправда, на території фестивалю кількість відвідувачів була обмежена, не більше сотні, через вимоги карантину. Не кожен фестиваль зміг відбутися цього року. А нам це вдалося. Наш фестиваль — єдиний на Вінниччині, котрий виграв грант Українського культурного фонду, — додає Сергій Десяк. — Цього року ми провели три прем’єри: створений на базі інсталяцій Центру ремесел «Дунстан» 30-хвилинний фільм переносить глядачів в реальне середньовічне британське містечко Гластобері, де, за легендами, існував древній Авалон. А два соціальних відеоролики, які присвячені проблематиці інтернет-залежності та відповідального батьківства – це цілком про нашу реальність. Вони коротенькі, усього по три-чотири хвилини, але торкаються великих проблем сучасного суспільства, які стали ще більшими через негативний вплив карантинної ізоляції.

Серед учасників фестивалю: клуб історичних реконструкцій «Аркона» (Вінниця), проєкт «Перехрестя епох» (Маріуполь), гурт середньовічної музики «Бурдони Черна» (Чернівці), Клуб історичної реконструкції «Сварог» (м. Бар), танцювальна студія «Шахіна» (Вінниця) та багато інших.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА