Басаличівське лісництво ДП «Гайсинський лісгосп» відкриває новий декоративний напрям.

У лісових розсадниках держлісгоспів Вінниччини народжується майбутній ліс. Адже саме в посівних відділеннях, теплицях, парниках щороку лісівники Вінниччини вирощують понад 10 млн шт. садивного матеріалу лісоутворюючих порід.

Так, у теплично-парниковому господарстві лісівники ще й вирощують декоративні рослини для реалізації населенню. Адже лісове господарство Вінниччини перебуває на повному фінансовому самозабезпеченні. Тому держлісгоспи зобов’язані у таких умовах бути хорошими менеджерами, аби забезпечити повноцінну роботу, шукають шляхи додаткових фінансових надходжень для того, щоб вкладати кошти в розвиток лісового та мисливського господарств, придбання техніки, підтримку та удосконалення обладнання, виплату заробітної плати працівникам. Держлісгоспи Вінниччини уже показали позитивну динаміку у справі вирощування та реалізації посадматеріалу. Рослини лісгоспи вирощують у власних теплицях, якісні, адаптовані до зовнішніх умов, до наших грунтово-кліматичних умов, у широкому асортименті з урахуванням попиту споживача, а реалізовують за прийнятною для покупця ціною. Працівники розсадників надають клієнтам вичерпну фахову інформацію стосовно посадки, догляду за рослинами, а у лісництвах для зручності покупців будують спеціальні магазини, павільйони.

Одним з кращих у справі вирощування декоративного посадматеріалу є ДП «Гайсинський лісгосп». Особливо велику увагу цій справі надають у базовому лісовому розсаднику підприємства та в Ладижинському лісництві. А найближчим часом планують запустити потужну «декоративну лінійку» і у Басаличівському лісництві.

Цього року тут спорудили велику теплицю площею 500 кв.м, оснащену двома способами поливу: автоматичною системою «Туман» та системою кореневого підживлення. У теплиці найближчої весни почнуть вирощувати рослини у двох напрямках: декоративні рослини з закритою кореневою системою (у горщиках) та декоративні однорічні та багаторічні квіти, розповів лісничий Андрій Швець. Андрій Васильович – справжній господар, тому у лісництві все робиться професійно, фахово, з високою відповідальністю. Це стосується і створення лісових культур, і нових лісів, інформаційно-просвітницької діяльності, технічного забезпечення лісокультурної роботи, естетичного оформлення садиби.

Само собою – успішне вирощування якісного посадматеріалу. Басаличівське лісництво має гарний лісовий розсадник. Тут є і посівне відділення, де вирощують сіянці основних лісоутворюючих порід: дуб звичайний, горіх чорний, сосна звичайна, черешня, модрина, ялина; сучасна теплиця для зеленого живцювання з системою автоматичного поливу та для вирощування сіянців шпилькових порід у контрольованому середовищі, короби площею 70 квадратних метрів, парники, де зростають сіянці ялиці білої, береки лікарської.

Тож для вдалого вирощування декоративних рослин у Басаличівському лісництві є всі передумови: технічне оснащення, хороший досвід, професійний та відповідальний колектив, а головне – щире бажання працювати й отримувати відмінні результати!

Пресслужба
Вінницького ОУЛМГ