До редакції звернулись жителі Степанівки Теплицького району. Кажуть – уже довгий час дихають небезпечними речовинами, які знаходяться на території колишнього хімскладу.

І найближчим часом планують звернутися у правоохоронні органи.

– Ще за радянських часів на тій земельній ділянці знаходився колгоспний хімсклад. Після його ліквідації отрута залишилась, її там близько 20 тонн. Назви деяких речовин досі невідомі. У приміщенні нема ні вікон, ні дверей, ні даху. Ще за Януковича працівники ДСНС добрива запакували у мішки, вивезли до Теплика на територію колишньої птахофабрики. Але люди підняли шум, написали скаргу прокурору, тоді зібрали сесію і все повернули назад у Степанівку. Щоправда, у більших об’ємах. І отрута ця перебуває за 350 метрів від дитячого садочка, школи. До будинків – 250 метрів. Люди у відчаї, адже всім цим будемо дихати ми. Кілька разів вже відчувався їдкий запах, — повідомили на «гарячу лінію» мешканці Степанівки. – Ми звертались до посадовців, але ті пояснюють, що добрива перебувають за межами населеного пункту, тому за склад відповідає Держгеокадастр. Хотілось би, щоб на проблему звернула увагу обласна влада.

За коментарем ми звернулись до Степанівської сільської ради Теплицького району.

– На жаль, перед виборами завжди з’являються недоброзичливці, які розпускають неправдиву інформацію. Від Союзу у нашій громаді залишилось незатароване мінеральне добриво на складі, як це було в багатьох районах та населених пунктах. Була обласна програма, завдяки якій до нас приїхали представники ДСНС і затарували 20 тонн добрива у хімскладі. І воно стоїть так, як у всіх інших людей. Ми його накрили, щоб не дай Бог не сталось лиха і під дощем не намокало.

На місце приїжджала прокуратура, все фотографували, ситуація під контролем РДА, є відповідні акти та документи. Забрати це добриво можуть спеціально навчені люди, які мають відповідні засоби захисту. А потім постане інше питання – куди подіти ці мінеральні добрива, які навіть не рахуються на балансі сільської ради. Ми не маємо повноважень виконувати такі роботи. В будь-якому разі нам нема чого приховувати і готові відповісти за кожне слово.

Валентина Лісова