Басаличівське лісництво ДП «Гайсинський лісгосп» оновлює благоустрій садиби та розширює зоокуточок

Вирощують якісні ліси, охороняють держлісфонд, розвивають мисливське господарство – можна продовжувати перелік завдань, які виконують лісівники Вінниччини. А ще вони займають активну громадянську позицію і роблять багато потрібних справ для населення. Приміром, досить майстерно, зі смаком, оригінально облаштовують рекреаційні зони, які приваблюють відвідувачів і таким чином досить ефективно виконують інформаційно-просвітницьку функцію. Адже такі місцини «начинені» хорошою і змістовною інформацією. Особливо привабливо і в досить оригінальній, неповторній формі цю роботу проводять у Басаличівському лісництві Гайсинського лісгоспу.

Лісничий Андрій Швець має особливий підхід до подібної роботи. І тому садиба Басаличівського лісництва є спражньою місцевою родзинкою для гостей, що тут уперше, і улюбленим місцем для відпочинку місцевого люду, місцем проведення екскурсій для дітлахів, фотосесій для молодят. Тут справді дуже красиво і чимало цікавих локацій, виконаних із смаком, із гумором. Лісничий залучає до виготовлення робіт із дерева справжніх талановитих майстрів із декоративного різьблення. Тому завдяки їхній праці та невтомній ініціативі лісничого на території садиби оживають древньоруські богатирі, лісовички, казкові істоти і вусаті вуйки з «Лісівничою справою» у руках…

А ще тут відвідувачів приваблює альпійська гірка з водограєм, міні-ставочок із золотими рибками, стенди, альтанки, міні-звіринець. Також рекреаційний комплекс Басаличівського лісництва містить дендрологічний парк, створений ще 1968 року. Тут росте 25 видів деревних та чагарникових порід, досить нехарактерних для Поділля. Але з часом усе зношується, тому цього року у лісництві проводять оновлення експонатів, наразі монтують новий водограй, облаштовують територію біля нової теплиці. А ще – перенесли та оновили чи не найоригінальнішу деталь – зоокуточок.

– Вольєри для тварин оновили та перенесли в інше місце. Тепер тут поселився новий мешканець – козеня козулі європейської, врятоване іллінецькими лісівниками. Козлик зветься Ваня, – розповів лісничий Андрій Васильович.

Традиційно радують око голуби, лисичка, різні види павичів, що мешкають у звіринці. Тут є фазан звичайний (мисливський), якого, до слова, розводять і випускають у природу гайсинські лісівники, фазан золотий, фазан срібний.

-Така робота завдає додаткового навантаження для працівників лісництва, але вона дуже потрібна. Місце відкрите для відвідувачів. Діти та й навіть дорослі з цікавістю приходять сюди, розглядають, фотографуються. А заодне і дізнаються нову інформацію про життя лісу, роботу лісівників. Тому подібні ініціативи ми підтримуємо, – розповів директор ДП «Гайсинський лісгосп» Микола Лащенко.

От і нещодвано, користуючись лагідним теплом осені, до Басаличівського лісництва завітали семикласники Ладижинського НВК №1.

– Діти просто у захваті від подібних екскурсій, дякуємо гайсинським лісівникам за таку можливість! А ще – за живе і корисне для підростаючого покоління спілкування з людьми, які створюють ліс! – запевняє їхній класний керівник Лідія Корчова.

Але краще один раз побачити, ніж сто разів прочитати. Тому якщо будете поряд – завітайте і переконайтесь у вмінні наших лісівників працювати і господарювати зі смаком та з любов’ю.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ