Нового директора призначили за співбесідою, бо через карантин конкурси заборонені.

– Ольго Іванівно, ви вже більше 20 років працюєте в обласному медичному департаменті. Починали із провідного спеціаліста, потім — начальник управління лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню, а зараз директор. Чому саме на вас впав вибір?

– Це треба запитати обласну владу. Коли оголосили конкурс, мені теж порекомендували відправити резюме. Через склад­ний період в охороні здоров`я потрібен був управлінець, який знає галузь зсередини. Вибір був на мою користь, бо на посаду керівника треба було людину, яка була підготовлена та швидко включилась би в роботу. Але сказати, що мені пощастило — не можу, адже мені випало очолити галузь у най­більш критичний і відповідальний час пандемії.

– Чому багато працівників департаменту Грабович пішли з ДОЗ ОДА? До речі, вони пішли чи «їх пішли»?

– Я не знаю. Ніхто нікого не звільняв. Я не хочу нічого поганого сказати про моїх колег. Це була сильна команда, яка починала працювати з Людмилою Олексіївною ще в міському департаменті охорони здоров`я.

– Як ви підбираєте фа­хівців – за замовленим словом, по команді зверху чи за професійними якостями?

– Мені довірили підбір ка­дрів. Моя команда – це ті люди, з якими я давно працюю. Із колишніх кадрів у департамент повернулась Ірина Шевчук — фахівець з планування економічної стратегії та подальшого розвитку закладів охорони здоров’я.

– Ви прихильник відкриття закладів освіти?

– Я прихильниця стаціонарної форми навчання. Якість освіти залежить від особистого контакту учня з вчителем. Але для забезпечення режиму повноцінного навчання має бути максимальна пересторога з боку педагогічного колективу.

– Чи готова медична галузь до «міксу» — Ковіду, грипу та сезонних вірусних інфекцій?

— До існуючих 19 опорних лікарень будуть підключати лікарні третинного рівня! Ми готуємося, тому другий місяць працюємо над перепрофілюванням 30% ліжкового фонду області під місця для хворих на коронавірус, грип та ГРВІ.

Обласна фтизіатрія – це, по суті, фтизіатрично-пульмонологічний центр, який на 99% підготовлений до надання допомоги таким хворим — є бокси, палати. Зараз проводяться роботи з підведення кисню у палати, а головне — там є реанімація, яка і працювала на легеневу патологію.

Лікарня ім.Пирогова разом з дитячою обласною — це лікарні, які лікують екстрені випадки. Подільський онкологічний центр теж включений до прямої заборони використовувати його як ковідний заклад. Тому до останнього ці лікарні мають бути «чистими». Звичайно, якщо настане час «Ч», то будуть задіяні всі заклади. Зараз у 19 закладах розгорнуто 1200 ліжок. Загалом по області ми можемо розгорнути до 6 тисяч ліжок.

– Як відомо, в обласному центрі немає спеціалізованої інфекційної лікарні. І не вистачає інфекціоністів та реаніматологів…

– Наразі створюємо обласну інфекційну лікарню на 300 ліжок в Медмістечку, на базі Центру боротьби зі СНІД та обласної психіатричної лікарні №2. Відкриття першої черги плануємо до кінця року. До речі, обласну інфекційну лікарню ми розгортаємо саме на базі обласного центру СНІД, шляхом розширення стаціонарних ліжок.

Адже в статуті Центру є не тільки лікування СНІД, а й інших інфекційних хвороб, там працюють інфекціоністи та реаніматологи, але, звісно, додаткові кадри потрібні. Я особисто зустрічалася з інтернами та розповіла про створення інфекційної лікарні з повним штатом інфекціоністів, реаніматологів та терапевтів. Це стовідсоткове робоче місце та плюс 300% до окладу — у багатьох інтернів загорілися очі. Також з 1 жовтня районні терапевти, фтизіатри та пульмонологи будуть проходити цикл спеціалізації з інфекційних хвороб та реанімації, щоб бути готовими в разі необхідності працювати в умовах інфекційного госпіталю.

– Чому пацієнти платять гроші за лікування Ковіду? Коли пневмонія, але немає коронавірусу, як повинні лікуватись — безкоштовно чи платно?

– Вартість лікування КОВІД залежно від перебігу коштує від 30 до 60 тисяч гривень, сюди входить як лікування, так і медикаменти. Тому пацієнти не можуть платити такі суми. Гроші від Національної служби здоров’я надходять на рахунки 19 опорних лікарень. Якщо у пацієнта ПЛР негативний, а є пневмонія (сьогодні в області 147 пацієнтів з пневмонією), то за таку послугу заклад отримує фінансування по пакету стаціонарної медичної допомоги.

– Чи не знизилась на тлі епідемії коронавірусу якість надання медичної допомоги хворим із іншими патологіями?

– Міста Вінниця і Козятин знаходяться в «помаранчевій» зоні. Там діють обмеження щодо планової госпіталізації, але ніколи не припиняється надання екстреної медичної допомоги, рятують від інсультів, інфарктів. Не закривають пологові будинки, не закриваються онкоцентри.

– Ольго Іванівно, редакція «33-го каналу» пропонує провести «пряму лінію» з вінничанами. Ви не проти?

– Ні. Запитання можна поставити за телефоном 66-12-05. Колектив департаменту готовий допомогти вирішити будь-які медичні питання.

Олена Сташевська