«Чорні лісоруби» не бояться знищувати ліси, залишають за собою вирубані гектари, а кишені набивають мільйонами.

На Вінниччині відбувається масова вирубка дерев у лісових посадках. Свіжозрізані дерева вивозять машинами. Рубають вікові дерева, які колись висаджували, аби захистити поля від вітру. Прокуратурою відкриваються провадження, проте досі ніхто не був покараний.

Ось і зараз обласна прокуратура вимагає посадити чотирьох рубачів, які у Немирівському районі біля с. Байраківки з листопада 2019-го по лютий 2020 року вирізали дуби у лісосмузі. Впродовж чотирьох місяців тривало беззаконня. Тепер суд буде вирішувати подальшу долю «любителів деревини».

Ось як прокоментував ситуацію начальник від­ділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Сергій Маланський:

– У лютому 2020 року, під час рейдової перевірки, ми виїхали у Немирівський район на місце незаконної рубки. В лісосмузі побачили чотирьох осіб, які вирубували дерева. Ми викликали оперативно-слідчу групу. Але порушники чинили опір правоохоронцям та покинули місце злочину. Зрізані були понад 200 дубів. Збитки довкіллю сягають 3 млн гривень.

Аби з’ясувати, кому належить вирубана ділянка, ми звернулись в обласне управління лісового та мисливського господарства. Як повідомили у пресслужбі ОУЛМГ, село Байраківка не входить до лісових угідь державного лісового фонду, яке належить до ДП «Іллінецький лісгосп». А отже, виходить, що в державному лісовому фонді вирубки не було. «У селі Байраківка є лісопосадка, де чотири особи проводили незаконну вирубку дубів. Тепер їх мають судити, ніхто точної інформації не має», — кажуть в управлінні.

Ми запитали старосту села Байраківка Раїсу Назимко, хто ж ці лісоруби.

– Жоден з порушників, який фігурує у цій справі, не прописаний у нашому селі. Я вперше їх побачила, коли їх привозили із СІЗО. Ми були на місці вирубки понятими.

Зрізаних 200 дубів важко не помітити. Але незрозуміло, невже за чотири місяці місцева влада не бачила та не чула, як працювала техніка та вивозились дерева? Чи, може, порушники працювали під «прикриттям»? Або лісова мафія настільки залякала місцевих, що люди просто бояться за своє життя? А поки немає винних, вікові дерева продовжують знищувати.

«Прокуратурою разом із слідчими встановлено місцезнаходження та затримано трьох підозрюваних осіб та оголошено про підозру. Затриманим висунуто обвинувачення у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 246 та ч. 2 ст. 345 КК України, яке передбачає кримінальну відповідальність та позбавлення волі до трьох років. Четвертий порушник розшукується», — повідомляють у прокуратурі Вінницької області.

Однак, це не означає, що порушники будуть покарані. Адже судова система в нашій країні купується та продається.

На превеликий жаль, незаконна вирубка дерев у Немирівському районі — це не поодинокий випадок масового знищення дерев елітних порід. Так, у Хміль­ницькому районі з метою особистого збагачення, без відповідного дозволу і законних підстав, протягом 2019 року здійснили незаконну рубку дерев породи дуб, граб та черешня на території одного з кварталів ДП «Хмільницьке лісове господарство».

На території Калинівського та Тиврівського районів виявили ціле підприємство з бухгалтерською та лісотехнічною документацією, комп’ютерною технікою та виявили 250 кубів незаконно зрізаної деревини цінних порід.

На території Мурованокуриловецького району в полезахисній лісовій смузі було виявлено незаконну рубку дерев у кількості 260 штук.

І останнє повідомлення про незаконну порубку лісу на території Якушинецької ОТГ. Державі знову завдано збитків на суму майже 1 млн 140 тис. гривень.

То хто має зупинити «чорних лісорубів»?

Ольга Корнійчук