Подільський борщ з цукровим буряком – одна з коронних страв села Буша на Ямпільщині. Особливість такого борщу в його структурі і солодкуватому смаку, який досягається завдяки цукровому буряку.

– У нас цей борщ можна назвати «святковим». Ми варимо його або в неділю, або гостям. Крім того, страву готують на поминальні обіди, — розповідають господині з Буші. — Головне в приготуванні — це любов. Із інгредієнтів потрібні квасоля, цукровий буряк, картопля, морква, цибуля, червоний болгарський перець, томатна паста або домашній томат, олія та свіже свиняче м’ясо.

Спосіб приготування: квасолю відварюємо майже до готовності (окремо). Якщо з м’ясом — то відварюємо бульйон. Додаємо картоплю, буряк насікаємо дуже дрібною соломкою і разом з квасолею додаємо в казан.

Окремо робимо зажарку до борщу – смажимо цибулю з морквою (подрібненою на тертці) + томат. Все заливаємо і додаємо дрібно порізаний на кубики спілий червоний перець. Даємо помліти ще 5-10 хв. Додаємо сметану при видачі.

Перший варіант борщу світлий. А можна сметану додати в сковорідку із зажаркою (3-4 ложки), щоб трішки вона протушкувалася. Тоді вже не потрібно додавати сметану окремо.

Суть подільського борщу з цукровим буряком полягає саме в смаку – він солодкий. Іноді буряк має мало солоду — то слід додати трішечки цукру. Такий борщ обов’язково подається з пампушками і часником. Смачного!

Віталіна Володимирова