При ньому виросло не одне покоління маленьких господарів. Та й сам гусак завжди турботливий батько у своєму гусячому сімействі.

– У родини Юхимчуків з Козятинщини вже 25 років живе гусак Андрюша та на два роки молодша Марфуша. Проте наш гусак Гергун зумів їх “перещеголяти” за віком, — усміхається Андрій Миколюк, господар птаха. – Дістався він нам ще у далекому 1988 році. Тоді наша братова Людмила з Перемоги дала гусака до «жіночого колективу». Він відразу припав до однієї гусоньки, і вони весь час ходили разом. Їхня вірність та любов настільки нас вразили, що вирішили залишити його. Хоч я не раз повторював мамі, що заріжу гусей, проте вона казала, що їсти їхнє м’ясо не буде, бо то повноцінні члени нашої родини. Тому Гергун і його подружка залишились із нами.

Останні два роки гусонька вже була сліпою, тому кавалер постійно її водив. Але 10 вересня її не стало. Гергун кілька днів шукав її очима, жалісливо гелготав, відчув, що втратив свою половинку. Наш птах досить добре виглядає, щоправда, важко вже пересувається. Але до рук йде, любить, щоб погладили. Особливої дієти в нього нема, їсть пшеницю, гарбузи, варену картоплю. Обов’язково має бути свіжа вода. Ми для себе вже вирішили – скільки судилось жити Гергуну, стільки хай живе. У нас на нього рука не підніметься, ми його дуже любимо. Це весь секрет довголіття.

Звичайний домашній гусак може прожити близько 20 років, а в окремих випадках і 25. Гергун із Мшанця вже пережив останню межу на 7 років. Тож цілком ймовірно, що може претендувати на вітчизняний рекорд як найстаріший гусак в Україні. Господарі не проти такого рекорду, але бідкаються, що ця послуга досить коштовна…

Віталіна Володимирова