Бо вперше за 24 роки, у зв’язку з ситуацією з COVID у Вінниці, фестиваль пройшов у комбінованому форматі – без глядачів у залі, але з традиційною живою грою найвідоміших джазових зірок світу з України, Польщі, Швейцарії та США. Та попри це всі артисти фестивалю зізналися, що навіть в умовах онлайн-трансляції змогли відчути тепло сердець та оплесків найкращої джазової публіки.

Закривали фестиваль-2020 у неділю, 27 вересня, із фірмовою імпровізацією:

– Давайте візьмемо до-мажорний акорд і проспіваємо: «Фестиваль закрито!» – запропонувала зіркам фінального концерту – вокальному бенду ManSound – продюсер VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель. Згодом — подякувала усім, хто доклав максимум зусиль для тогоЮ аби фестиваль відбувся, навіть у такому незвичному форматі.

VINNYTSIA JAZZFEST-2020 став першим експериментом у Вінниці, коли міжнародна культурна подія відбувається онлайн, і ми усі гідно пройшли ці три незабутні дні разом.

Найпершими на VINNYTSIA JAZZFEST-2020 25 вересня виступили українські музиканти Закус-Донцови-Фролов Квартет. Чарівна вокалістка Анна Донцова, геніальний композитор і бас-гітарист Ігор Закус, гітарист-віртуоз Денис Донцов і один із кращих барабанщиків України Артур Фролов презентували власні авторські композиції, огорнувши магією неповторного ліричного українського джазу.

У другий день на фестивалі вперше у Вінниці разом із одеський Тріо Олексія Петухова зіграв легендарний американський джазовий і блюзовий співак Рей Браун-молодший.

– Це жива музична легенда! Будучи маленьким хлопчиком, Рей Брайн-молодший сидів на колінках у Мерилін Монро, мав змогу бачити у своєму домі таких легенд, як Френк Сінатра, Дюк Еллінгтон, Нат Кінг Коул, Оскар Пітерсон і краще за усіх знав, якою насправді була «королева джазу усіх часів» Елла Фіцджеральд – його мати, – розповідають організатори. – Приїзд Рея Брауна-молодшого на VINNYTSIA JAZZFEST-2020 став особливою знаковою подією для усіх.

Разом із блискучим Тріо Олексія Петухова Рей Браун-молодший у Вінниці презентував мікс джазової сили США і сонячної Одеси.

За традицією у рамках VINNYTSIA JAZZFEST-2020 пройшла незабутня POLISH JAZZ NIGHT – винятковий проект, що третій рік поспіль проходить за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці.

Наживо у Вінниці найкращий джазовий піаніст та композитор Польщі, музикант-легенда Артур Дуткевич представив унікальну програму «ІмпроМАЗУРКИ», яку найгучнішими оплесками вітали понад 15 країн світу.

– Я дуже радий що у Вінниці знову звучить польська джазова музика, а саме Артур Дуткевич, який є феноменальним польським джазовим музикантом і феноменальним джазовим піаністом, – на початку концерту у вітальному слові зазначив Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцінські. – Проект POLISH JAZZ NIGHT ми започаткували три роки тому. І хоча цьогоріч є пандемія та певні проблеми у світі, просто не могло бути такого, щоб польська джазова музика не прозвучала на VINNYTSIA JAZZFEST, адже за усі ці роки дійсно стала невід’ємною частиною фестивалю.

У фінальний день на VINNYTSIA JAZZFEST-2020 красу стильного й креативного сучасного джазу Швейцарії представив яскравий джазовий піаніст-віртуоз, імпровізатор і композитор Лоран Ніку.

А право закривати фестиваль отримав надзвичайний український вокальний бенд зі світовою славою – ManSound, який є ровесником VINNYTSIA JAZZFEST, адже виступав на найпершому Вінницькому джазовому фестивалі.

Ексклюзивним сюрпризом концерту ManSound стала спільна пісня-експромт із легендарним Реєм Брауном-молодшим. Окремою яскравою «родзинкою» VINNYTSIA JAZZFEST-2020 стали «Джазові сніданки».

Якісні відеозаписи усіх концертів XXIV міжнародного джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2020 усім шанувальникам джазової музики будуть доступні на офіційному Youtube-каналі фестивалю – https://www.youtube.com/user/pvt286032