Як вдалося зберегти в лікарні інфекційне відділення, коли для усіх районних лікарень був наказ зверху зачинятися? Чи готові немирівській медики боротися з ковід? Чому в медзакладі знову реабілітують «інфекційку» і чи безпечно це для жителів Немирівськох громади? – На ці та інші питання відповідає керівник медзакладу.

– Немирівська міська рада виділила кошти, щоб нам підготуватися до другої хвилі короновірусу. Частина цих коштів уже надійшли й освоюються, – повідомив головний лікар Павло Ткачук. – Придбали і навіть уже привезли аналізатор ІФА. Такий апарат нам був вкрай необхідним. По-перше, щоб тестувати хворих. А по-друге, для самоконтролю, адже передбачається, що працівники інфекційного відділення мають двічі на місяць робити такі тести, а всі інші медики – хоча б раз в місяць. Уже замовлена проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт інфекційного відділення. До цього часу у нас не було такої можливості, а навпаки – отримали команду зверху закривати інфекційне відділення. Але «інфекційка» – це «пожежна», ну не можна ж ліквідовувати пожежну станцію, бо тривалий час не було пожеж… Тому ми відділення не ліквідували, а скоротили до 10 ліжкомісць. Після ремонту у нас буде 50 ліжок, 4 боксовпних палати і всі інші напів-бокси. Маємо 7 апаратів ШВЛ, рентген аппарат. З виділених міською радою коштів також придбаємо коагулометр, що визначає густину крові, адже при ковіді часті смерті від тромбоемболії – згущення крові. Завдяки коагулометру зможемо корегувати лікування ковідних пацієнтів. Якщо все задумане вдасться, у нас буде одне з кращих інфекційних відділень в області.

– То ви зможете приймати, як місцевих пацієнтів, так і хворих з інших районів?

– Так, для нас це буде на користь. Бо Національна служба здоров’я оплачує послугу, їм байдуже, звідки приїхав пацієнт.

– А як цю новину сприйняли самі немирівчани, адже ще на початку пандемії багато хто був категорично проти, щоб у Немирівському санаторії перебували на ізоляції українці з-за кордону?

– Тоді була паніка, бо люди не розуміли, з чим мають справу. А вже сьогодні окрім обласного центру, хворих на коронавірус приймають Калинівка, Козятин, Жмеринка, Шаргород, Гайсин… Там же ж місцеві жителі не бастують!

– А як колектив Немирівської лікарні відреагував на новину, що доведеться лікувати пацієнтів з короноінфекцією?

– Колектив готовий надавати таку допомогу! У нас дуже кваліфіковані фахівці, особливо завідувач інфекційного відділення Ольга Євтушок ц інші лікарі, середній і молодший персонал.

У квітні ми вже починали приймати хворих з коронавірусом, але згодом перестали, бо нам сказали, що дорого, адже усім медика, які контактують з ковідними пацієнтами, потрібно виплачувати 300 відсотків зарплати. Зараз сподіваємося знову отримати «пакет» з НСЗУ.

– А які Ваші особисті прогнози щодо пандемії?

– Ситуація непроста, зокрема й через лабораторну діагностику, яка не завжди адекватно визначає наявність короноінфекції у тієї чи іншої людини з характерною симптоматикою. Зрозуміло, що потрібно дотримувати протиепідемічних правил, бо вірус переважно передається контактним шляхом. Перебіг хвороби дуже індивідуальний, залежить від імунітету людини. Зараз бачимо зростання пневмонія – ковідних і нековідних, які призводять до летальності. Але найбільша смертність в Україні залишається від туберкульозу.

Каріна МАЄВСЬКА