Саме цей документ запровадив загальнодержавні обмеження через поширення коронавірусу.

«Конституційний суд України наголошує, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом – актом, ухваленим Верховною Радою як єдиним органом законодавчої влади в Україні. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 19, 64 Конституції», – сказано у рішенні Конституційного Суду.

Тобто постанову уряду було визнано неконституційною. Тепер місцеві суди почали штампувати «виправдовувальні» рішення, користуючись «шпаргалкою» Конституційного суду. І, схоже, це лише початок великому «облому» і Кабміну, і місцевої влади, яка також вводила додаткові обмеження.

Для прикладу, усередині липня на водія автобуса Mersedes-Benz, який без засобів індивідуального захисту перевозив пасажирів на міському маршруті №3 у Вінниці, поліцейські склали адмінпротокол. Однак Вінницький міський суд констатував: працівники Національної поліції не виконали обов`язку зі збирання доказів на підтвердження винуватості водія у вчиненні адмінправопорушення.

Суд теж згадав рішення Конституційного суду від 28 серпня 2020 року.

Наступним етапом «карантинної» війни можуть виявитися судові претензії пересічних українців, які заявлятимуть позови з кількома нулями, вимагаючи стягнення з державного бюджету компенсації завданої моральної та матеріальної шкоди від неконституційного карантину.

Валентина Лісова