Ось вам вся в червоному красуня – Ірина Рачковська. Тепер ще вона обіймає посаду голови Цекинівської сільради. Чиї володіння розпростерлися впритул до державного україно-молдовського кордону.

Не так давно в межах села сталося небувале в наших краях. Приїхали якісь хлопці з газовими різаками і стали безжально валити… високовольтні опори електропередачі, що йшли з Молдови в Україну по території цього села.

Ясна річ, я поїхав туди з фотоапаратом. Наробив купу вражаючих знімків, один з яких показую вам зараз. Поділився цією купою фото з популярною молдовською газетою Observatorul de Nord, з СБУ, поліцією, прикордонниками. Розказав їм, що мене ледь не позбавили життя ті різуни на місці тих моїх зйомок. Ті різуни сміялися з моїх журналістських старань і казали, що їм за це нічого не буде бо є рішення на такі варварські дії що до іноземного майна самої Цекинівської сільради!.. Ці рішення кришуються на самому «верху». Отак несподівано і просто я вперше реально побачив це слід в наших прикордонних краях. (Цьогорічні перетягування молдовського порома, під його маркою, це вже вдруге було…).

В голову таке не вкладалося. Щоб серед білого дня, майже на лінії державного кордону, валили, як столітній ліс високовольтні електроопори, а прикордонна застава, за кілька сотень метрів звідси боялася й наблизитися до цього місця.

Все це я яскраво показав в Інтернеті. І з нашої сторони, і з молдовської. Але диво-дивне! СБУ рипнулася – і замовкла. Поліція просто поаплодувала, а прикордонники… продовжили охороняти державний кордон від таких, як я, а не від таких, які валили іноземні електроопори, зовсім не боячись ніякого міжнародного скандалу.

От тепер, перед виборами, й запитується в задачці: таке могла би безкарно втнути будь-яка інша сільрада на державному кордоні крім Цекинівської? Щоб вдали глухонімих, сліпих одразу правоохоронні органи двох країн?

Я не запитую про той метал вартістю не один мільйон гривень, про ті високовольтні лінії, що були перекинуті з опори на опору через весь Дністер, які можна було використати як завгодно. І за прямим призначенням в разі біди і по-іншому.  Наприклад, для облаштування підвісної дороги для туристів, що прямують до сороцької фортеці. Вони могли б запросто витримати таке навантаження ще років зі сто. Це було б золоте дно для місцевого туризму. Але… Сільрада під кришею зрізала їх до дідькової мами і зараз бореться за інше молдовське майно, яке вона вважає, на своїй землі своїм. Між тим, це земля України. Бо ж Цекинівка офіційно ще не проголосила себе ЦНР. Угоди ж і що до очисних споруд, і що до високовольтної лінії передач заключалися з Молдавією міжурядові, а не з сільською радою Цекинівки. Це міждержавні правовідносини, а не міжкорупційні.

По сьогоднішній день мовчить, як води в рот набрало і наше, і молдовське МЗС. А пані Ірина йде в мери. Ви хоч уявляєте, скільки всього отак буде зрізано, як ви її оберете?