Вінницький музей моделей транспорту збагатився ексклюзивними експонатами – серією автівок «агента 007» з всесвітньовідомої «Бондіани Джеймса».

106 авто було за період саги у героя, стільки ж і розбитих жіночих сердець у фільмографії…

Організатори розповідають, що «міні-Бондіана» — справжня новизна для міста. І такого ажіотажу відвідувачів не бачили вже давно.

– Виставку ми вирішили організувати у подарунок жителям до Дня Вінниці. Колекцію міні-авто Джеймса з усієї «Бондіанської саги» вперше в Україні представлено саме у нас. Зараз наявні лише 54 моделі, але ми плануємо поповнення, – розповідає директор Вінницького музею моделей транспорту Олександр Вдовиченко. — Почалося все з того, що я для різноманіття експозиції вирішив придбати декілька «тачок» Джеймса. Але відвідувачі музею постійно запитували мене, чому так мало. Признаюся чесно, я здивувався такою кількістю шанувальників «саги Бонда» серед вінничан, і це наштовхнуло на думку, що потрібно створити щось масштабніше… Тому вирішив цілісіньку музейну стіну присвятити вже культовому персонажу — «агенту 007» Джеймсу Бонду. Моделі привезені на спеціальне замовлення з Англії. Колега Ігор — фанат цього персонажа і мав удома колекцію унікальних дисків усієї саги. Їх ми вирішили розмістити поруч з раритетними авто, а серед них український «Запорожець» та італійський «Спорт Седан». Тому відтепер кожну «тачку» Бонда супроводжує спецфільм «Казино Рояль».

Безперечно, одним із ключових експонатів став «Aston Martin DBS», на якій Джеймс буквально літав у фільмі. Саме в цій частині знялася українська актриса Ольга Куриленко та зіграла єдину жінку, котру Джеймсу не вдалося спокусити…

Софія Копач