Це відбувається непомітно, але впевнено і послідовно. Всього лише тиждень тому в Україні почав працювати російський онлайн-ритейлер Wildberries, який відкрито торгує товарами із символікою країни-агресора (наприклад, наборами для вишивання портрета президента РФ, футболки з його зображенням, Керченським мостом та радянською символікою). Причому ціни вказані у гривнях!

А вже за кілька днів у Вінниці у магазині секонд-хенду поблизу залізничного вокзалу торгували футболками з портретом Путіна і надписом «Нас не догонят»! Першою помітила це українська волонтерка Наталя Юсупова. І вже згодом до магазину завітали патріотично налаштовані хлопці. Адміністрація пішла назустріч і віддала їм футболку «для утилізації».

Згодом Роман Костишин оприлюднив відео, на якому видно, як патріоти розірвали одяг з Путіним на шматки та викинули на смітник. Насторожує те, що два роки тому інцидент з футболками, на котрих красувалася пика Пу, вже був у Вінниці. Тоді з продажу вилучили цілу партію такого товару. Та, схоже, на ідеологічному фронті розслаблятися на варто.

А всього кілька днів тому у грандіозний скандал вляпався вінницький ресторан Darkside Sushi Hub. Там частували гостей авторським ролом під назвою «Сталін». «Потужний, безкомпромісний, величний — і це все про роли «Сталін». Наш авторський витвір, який не залишить тебе байдужим», – йшлося в описі.

Щоправда, після справедливих обурень у соцмережах ресторатори вибачилися і навіть перейменували страву. Пояснювали, що політика тут ні при чому, вони борються лише за кулінарні смаки… Втім, репутацію цей заклад собі добряче зіпсував.

І ще одне дуже велике здивування викликала велика афіша про концерт Олександра Малініна у Вінниці в Будинку офіцерів… Сьомий рік війни з Росією, а декому ще й досі до снаги все, що пов’язане з цією країною. То що — «руський мір» наступає? «Не посміє!» — запевняють патріоти. Бо ще не вмерла Україна!

Ілона ВАЛЬТЕР