Усе обладнання наразі придбане. Необхідність створення такої лабораторії виникла у зв’язку з пандемією COVID-19. Як тривають роботи з облаштування лабораторії ПЛР-діагностики проінспектував сьогодні міський голова Сергій Моргунов.

В місті в рамках антикризової програми «Вінничани важливі» створюють найсучаснішу муніципальну ПЛР-лабораторію, яка буде працювати в першу чергу для вінничан. На її облаштування виділили понад 4 млн грн. Ці кошти спрямовані на реконструкцію самого приміщення та на сучасне обладнання, в тому числі й на ампліфікатор.

«Ми плануємо на початковому етапі проводити близько 200 досліджень за чотири години. За день, якщо ми працюватимемо у дві зміни, то зможемо проводити 600 досліджень. Думаю в подальшому будемо нарощувати темпи проведення досліджень», – розповів головний лікар КП «Міський лікувально-діагностичний центр» Дмитро Фостаковський.

Наразі уже підготовлено персонал для роботи з новим обладнанням. Також готове приміщення на першому поверсі з окремим входом для пацієнтів, які приходитимуть здати аналіз. Після завершення ремонту приміщення самої лабораторії персоналу необхідно буде попрацювати не менше тижня в режимі пуско-налагоджування обладнання. Тож, орієнтовний термін початку роботи ПЛР-лабораторії планується на кінець жовтня.

«На сьогодні створення такої муніципальної лабораторії дуже актуальне питання, адже обласна лабораторія, яка сьогодні виконує ПЛР-тестування на виявлення коронавірусу, має надзвичайно велике навантаження. Тому результати аналізів деколи доводиться чекати кілька днів. А для нас важлива оперативна діагностика – чим більше ми будемо робити тестів і виявляти на початковому етапі хворих на COVID-19, тим краще нам буде вдаватись стримувати поширення захворюваності. Також тут зможуть робити аналізи та виявляти інші вірусні захворювання, в тому числі гепатити А, В, С», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Варто зазначити що з самого початку епідемії на Вінниччині роблять найбільшу кількість тестів після Києва.