Вінницька область за темпами поширення коронавірусу займає достатньо високу позицію. За минулий тиждень темпи зростання перейшли за позначку 162 особи на день. На щастя, вже одужали 4163 особи, в тому числі 318 дітей. Зростає кількість хворих медиків. Кількість місць в лікарнях області обмежена. Цього тижня почала з’являтися інформація, що лікарням масово не вистачає медичного персоналу.

На тлі кризи Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що епідеміологічну ситуацію в районах «червоної зони» вдалося покращити завдяки жорстким обмеженням. Щоправда критерії для визначення зон одразу ж змінили так, що потрапити в «червону» практично неможливо.

Проте міністерські словесні ігри відходять на другий план, коли починають говорити цифри. Міністерство охорони здоров’я з Фонду боротьби з коронавірусом не закупило жодного апарату ШВЛ. Більше того, якщо подивитися структуру видатків антикоронавірусного фонду, то можна побачити, що МОЗ витратив тільки 8,5% виділеного на нього фінансування.

Коли тесту на COVID-19 доводиться чекати тижнями, міністерство не витратило 80% грошей на забезпечення лабораторій. А широко розрекламовані доплати лікарям виявилися фікцією – МОЗ витратив на цю статтю видатків тільки 600 мільйонів із закладених шести мільярдів. За таких реалій вимоги політичної партії «Європейська Солідарність» про термінове створення тимчасової слідчої групи щодо ефективності використання коштів фонду є абсолютно виправданим кроком. Звернути увагу на розподіл коштів мають і правоохоронні органи. Також Європейська Солідарність вимагає розглянути питання про страхування лікарів, на розгляді якого партія неодноразово наполягала.

Боротьба з епідемією в Україні стає настільки «успішною», що коронавірус починає прямо впливати на політику не у вигляді політичних заяв. У Верховній Раді спалах захворюваності. Парламент пішов на карантин. Це створює нові ризики та виклики, значно зменшує швидкість та можливості адекватної реакції Верховної Ради на політичні події всередині та навколо нашої країни.

Якщо робота Верховної Ради фактично на паузі, то передвиборча гонка на місцях не зупиняється. Завершилася реєстрація кандидатів. Соціологічні служби кожного тижня фіксують зростання рейтингів опозиції, зміцнення позицій локальних політичних проектів і втрату довіри до партії влади. Характерні ці тенденції й для Вінниччини.

Політичні сили активізували свої передвиборчі кампанії. За мандат в депутати міської ради будуть змагатися 18 партій та більше 700 кандидатів. Натомість, до Вінницької обласної ради зареєстровано лише 10 політичних сил та 681 кандидат у депутати. Найбільше кандидатів до обласної та місцевої ради подано від «Слуги народу», «Української стратегії» та «Європейської Солідарності».

Визначилися уже і з кандидатами у мери. Офіційно зареєстрували всього 13 осіб. Ну що ж, «тринадцятка» кандидатів сформована. Місцеві пабліки уже роблять ставки та проводять інтернет-опитування. Здається, «Битві Сергіїв» таки бути.

Президент приїхав особисто підтримати голову ОДА, але вийшло не дуже вдало. Запам’ятається цей візит лише максимальною кількістю охорони та повною закритістю для преси (такого в демократичній Україні ще не було). Оконфузився й сам кандидат у мери від Слуги народу: хтось з місцевих «слуг», вихваляючи здобутки Сергія Борзова на Вінниччині, не переключив адміністрування сторінок, і очільник області під своїм постом щедро себе похвалив та благословив.

Політики та чиновники національного рівня цього тижня дивували відвертістю. Нам півтора роки розповідали про прогрес, про те, що у всьому винні попередники, що вибори на Донбасі потрібно проводити. Аж ось пан Єрмак повідомив, що рішення ТКГ не створюють зобов’язань для України, що вибори на Донбасі можливі тільки після отримання контролю над кордоном. Прем’єр Денис Шмигаль повідомив, що Україна не зможе виплачувати пенсії вже через 15 років. А Володимир Зеленський заявив, що не пов’язує пожежі на Луганщині з обстрілами бойовиків, хоча військові запевняють у зворотному та й одномоментне загоряння в багатьох місцях на величезній території виглядає дуже дивним.

Але голосніше заяв говорять факти. На національному рівні: золотовалютні резерви скорочуються, гривня знецінюється, виводяться з обігу дрібні монети, очікується зростання ціни на хліб та споживчих цін – все це ознаки прихованої інфляції та економічної стагнації.

На рівні регіону спостерігаємо неготовність до опалювального сезону, продовження транспортного колапсу, встановлення платної парковки біля ТЦ «Мир» та знову «помаранчеву» зону для Вінниці. Проте, місцевій владі не до цих проблем. Мандат – от що головне для них. Що ми дістанемо після виборів? Місто, яке втрачає позиції «комфортності», та область, що «червоніє» від вірусу?! Читайте, аналізуйте, думайте!

Андрій Гижко