Днями слідчі Вінницького відділу поліції спільно з оперативниками Управління стратегічних розслідувань за процесуального керівництва місцевої прокуратури задокументували злочинну діяльність групи лікарів спеціалізованої медико-соціальної експертної комісії. За інформацією правоохоронців, вони отримували хабарі за встановлення мешканцям області групи інвалідності.

— Посадовці систематично вимагали та отримували неправомірну вигоду від мешканців Вінниці та області за прийняття рішення щодо встановлення групи інвалідності. 29 вересня за місцем роботи службовців провели обшуки та вилучили гроші, отримані злочинним шляхом, на суму понад 58 тисяч гривень, — розповів начальник поліції Вінницької області Іван Іщенко. – Тривають слідчі дії та вилучають медичну документацію стосовно осіб, що проходили медичні обстеження для визначення групи інвалідності цією комісією в 2019-2020 роках, інших речових доказів. Документування злочинної діяльності посадовців здійснюється в рамках відкритого кримінального провадження, передбаченого третьою частиною статті 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. Відповідно до санкції цієї статті загрожує кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін від п’яти до десяти років.

Як з’ясував наш журналіст, обшуки проходили у відділенні МСЕКу, який знаходиться навпроти шкірновенерологічного диспансеру. Під слідством четверо осіб, але поки що підозру та запобіжний захід їм не оголошували та не обирали. Збираються докази.

-МСЕК є одна –обласна, але вона має відділи на Вінниччині. Але вертикал очевидна. Наскільки я розумію, це той відділ, що був на Театральній. Підіймати дану ситуацію рада не збирається, вихід один- повне розформування МСЕКу, – каже депутат обласної ради та медик Андрій Вигонюк.

Зазначимо, що тема хабарництва у МСЕК – це вже «класика». Про це багато розповідають, звітують, але чомусь після гучних затримань до вироку так і не доходило. Тут слід згадати лікаря Сергія Власюка — того самого, який колись очолював обласну МСЕК, якого підозрювали в хабарях… Як виявилося, він не лише не поніс жодної відповідальності, але й досі там працює, щоправда, вже не головним лікарем, але все одно усім керує… Наші читачі неодноразово скаржились на нього. Обговорюють у селах і містах і «липових» інвалідів та хто за скільки купив групу. Особливо серед держслужбовців чи керівників міста та області. А поранені атовці правди добитись не можуть! Важко уявити навіть, як ставляться до інших пацієнтів, які без грошей до лікарів МСЕКу прийшли…Про це не з чуток знає наш читач Володимир з Хмільника, який просив не афішувати свого прізвища.

– В мене важка форма епілепсії вже 20 років, я весь побитий, на тілі шрами, але мені все одно не дають групу інвалідності! Я вже давно вивчив усі схеми. Наприклад, МСЕК не бачить підстав для продовження групи для інваліда, тим паче, якщо людина не платить кошти. Тоді її відправляють у поліекспертне відділення ім.Пирогова, де клієнт впродовж 21 дня за свій кошт робить знову усі аналізи і доказує усім, що інвалід. Усі інші виписки не котуються. МСЕК опісля усього опирається на висновок поліекспертного відділення. Такса – 400 доларів за 3 групу. За пожиттєву береться коефіцієнт і множиться на кількість років до пенсії. Мій знайомий заплатив 2400 доларів за третю групу, хоча в нього є захворювання –цукровий діабет. Якщо ж хвороби нема, то група мінімум обійдеться у 45000 доларів.

Валентина Лісова