Безумовно, катастрофа Ан-26 у Харківській області — найбільший в історії випадок одночасної загибелі стількох льотчиків. Людей на борту мало бути не 27, а 28, але в останню мить одного курсанта через незалік з фізпідготовки до польотів не допустили.

Тільки зараз вдалось з’ясувати, що це вінничанин-третьокурсник Валентин Рейзер. Йому 19 років. Хлопець після школи пішов навчатись у Львів до військового ліцею імені Героїв Крут. Ось що розпо­віли його знайомі:

– Піти вчитися до Львова Валентину запропонували батьки. Він до їхньої думки прислухався. І не шкодував. Навпаки, постійно радив молоді йти у військові ліцеї, бо там із юнаків роблять чоловіків. У Валіка вся група була дружною, він не міг виділити когось окремо. Але найбільше дружив із Віталиком Вільховим. Вчився з ним ще у Військовому ліцеї, він був на рік старшим. У хлопців багато спільних друзів, знайомих. Під час навчання у Львові Віталик запрошував вінницького друга в гості до себе додому — але побувати там він не встиг… Віталій, який пережив падіння АН-26, помер у лікарні. Валентин знав усю 133-тю групу. А Валентина від тієї трагедії врятувало диво — де­кілька днів тому перевівся на інженерний факультет, на спе­ціальність «авіаційне озброєння».

Валентин Рейзер з одногрупниками

Як ми вже повідомляли раніше, авіакатастрофа на Харківщині не оминула і нашу область. Серед загиблих курсантів — двоє наших земляків. Це Роман Корчовський з Крижополя та Максим Хом’ячук з Новоживотова Оратівського району. Хлопці змалечку марили небом і понад усе хотіли працювати в авіації. За обставин долі, Максим нещодавно пролітав над рідною Вінниччиною, про що з радістю ділився у соцмережах.

Відразу після НП стало відомо про те, що справу буде розглядати ДБР, допомагати їм в цьому виїхали військові інженери з Вінниці, котрі увійшли до складу спеціальної комісії Міністерства оборони, яка розслідує причини авіакатастрофи та падіння літака АН-26. Нині вони працюють на території військової частини А4104 у Чугуєві, куди перевезли уламки військово-транспортного літака.

На даний час є 4 версії трагедії:

— катастрофа внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарата; катастрофа внаслідок неналежного виконання службових обов’язків екіпажем; неналежне виконання обов’язків особами, які були відповідальними за управління польотами; неналежне технічне обслуговування літака і під­готовки його до польоту.

Бортові самописці встигли розшифрувати. Але подробиць не розголошують. Відомо, що між доповіддю пілота про готовність до посадки і падінням АН-26 пройшло близько хвилини.

Втім, читачі-фахівці повідомили «33-му» на правах анонімності ось що: у літака міг відмовити двигун. Але АН-26 міг приземлитись на іншому. Проте швидкість була максимально низькою. І потрібно було миттєво прийняти рішення. Цього не сталось… Ймовірно, вплинув людський фактор.

Вічна пам’ять героям 7 жовтня в Оратівському та Крижопільському районах в останню путь проведуть двох наших земляків-курсантів Харківського національного університету Повітряних сил. Висловлюємо співчуття рідним. Приєднуємось до трауру.

У п’ятницю з’явились нові подробиці трагедії, які призвели до неабиякого скандалу. На борту літака, який посадили перед Ан-26 (хоча він потребував аварійної першочергової посадки), знаходився син командувача Повітряних сил Сергія Дроздова з Вінниці. І тому саме іншому літаку при посадці надали перевагу. Про це голова Харківської ОДА Олексій Кучер заявив в ефірі програми «Свобода слова». Керівник Харківщини заявив, що від самого початку знав про цей факт, але публічно заявив лише тепер. Мовляв, генерал пожертвував іншими курсантами заради свого сина.

Молодший син Дроздова, Сергій Сергійович, не тільки народився з батьком в один день, 24 лютого, але і пішов по стопах батька-льотчика, в небо. Навчається в ХНУПС — Харківському національному уні­верситеті Повітряних сил — на пілота транспортної авіації. Сам Сергій Дроздов в ефірі підтвердив, що його син дійсно курсант університету ім. Кожедуба, у день катастрофи брав участь у навчальних польотах, але «був в іншому літаку».

– Як усі батьки, я отримав інформацію, що літак розбився, і впродовж 20 хвилин я був у такому ж стані. Це відповідь на ваше запитання. І я б попросив, просто-напросто… людина не розбирається у порядку виконання польотів, організації, не робити поспішних висновків. Літак, який перебував на посадці, на віддаленні 4 км, чи літак, який перебував на траверзі й ще мав пролетіти по прямій близько 6 км, щоб виконати розворот і зайти на посадку, то, будь ласка, порахуйте, розберіться, а потім звинувачуйте керівника польотів. Це відверта брехня та маніпуляція! Цей літак жодним чином не впливав на катастрофу Ан-26! — заявив командувач Повітряних сил з Вінниці…

Поки навколо авіатрощі тривають скандали та звинувачення, рідні курсантів вже здали ДНК і тіла змогли ідентифікувати. 5 травня з хлопцями попрощались біля рідного університету. Після того домовини авіацією доправили до рідних осель.

Мить прощання із загиблими курсантами

В останню дорогу небом до рідних осель повернулись і Роман Корчовський та Максим Хом’ячук. Як повідомили нам у Оратівській РДА, 6-9 жовтня оголошено днями жалоби на території району. У ці дні на всіх будинках і спорудах органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ, організацій приспущено Державний прапор України із траурною стрічкою. Церемонія поховання Максима Хом’ячука відбудеться 7 жовтня у с.Новоживотів (орієнтовний початок о 12.00 год.), того ж дня поховають у Крижополі і Романа.

Віталіна Володимирова