Нагадуємо, що саме тут під час сесії Жмеринської міськради було найбільше масове побоїще на Вінниччині.

У суботу місто залізничників прощалося з Юрієм Світлаком, котрий працював секретарем Жмеринської міської ради і був кандидатом на посаду Жмеринського міського голови від партії «Батьківщина».

Прощання відбулось на території храму Олександра Невського. Після літургії похоронна процесія вирушила до міського кладовища – повідомляє сайт міської ради Жмеринки.

– Юрій Степанович був активним та надзвичайно кмітливим, завжди з нестандартним підходом до будь-якої ситуації і особливим ставленням до усьо­­го. Він був лідером, за ним йшли і він всіх опі­кав, був завжди поруч. Доля звела нас в здійсненні депутатських повноважень 7 скликання в Жмеринській міській раді, — каже подруга покійного та депутатка міської ради Оксана Березська. – У нього залишились дружина, донька-студентка, брат та дідусь. Батьків вже давно нема.

Зазначимо, що Юрій Світлак свого часу займав посаду директора СО «Жмеринські електричні мережі». У 2010 році він був членом Партії регіонів, від якої обирався депутатом Жмеринської районної ради. На той момент очолював державну виконавчу службу району. Два роки тому Світлак став фігурантом скандалу: його звинуватили у побитті депутата-свободівця Юрія Заморського. Втім, той свою причетність до цього відкидав.

Два роки Юрій Світлак був секретарем мерії та фактично мером Жмеринки, бо Анатолія Кушніра відсторонили від посади. 28 лютого це протистояння призвело до найбільш масштабних сутичок під міською радою. Тоді на розмову із Юрієм Світлаком на сесію міської ради хотіли зайти активісти з «Національних дружин». Але у вестибюлі мерії відбулася сутичка, котра стала ганьбою Вінниччини і досі слухається в судах. Бо тоді активісти звинуватили Юрія Світлака та його команду в корупції та узурпації влади у Жмеринці. З цього приводу навпроти міської ради висів скандальний плакат про секретаря міської ради як «прикоритника». На це Юрій Світлак відповів своїми рекламними плакатами, в яких запрошував гостей до Жмеринської громади.

Розв’язка настала влітку, коли Анатолія Кушніра Верховний суд України поновив на посаді. 24 вересня Юрій Світлак оприлюднив свої наміри балотуватися на голову Жмеринської міської ОТГ.

Всі з завмиранням очікували основної передвиборної боротьби саме між Анатолієм Кушніром та Юрієм Світлаком, хоча за цю посаду змагатимуться дев’ять кандидатів. Мер Жмеринки повідомив, що 16 вересня Юрій Світлак взяв щорічну відпустку, її він планував витратити на підготовку до виборів. Коментувати все, що сталося, Анатолій Кушнір не став, зазначив, що політика тут ні до чого. Він був готовий до передвиборної боротьби. Але доля розпорядилася по-своєму.

30 липня Юрій Світлак, як і більшість працівників міськради, здавав тест на коронавірус.

«На жаль, маю для вас невтішні новини. Декілька працівників нашої міської ради, а саме, начальники управлінь перебувають на самоізоляції, з температурою та підозрою на коронавірус», – коментував він тоді причини, які спонукали його пройти тестування. Тоді тест виявився негативним. Кажуть, що цього разу секретар міськради таки підчепив хворобу, яка ускладнилась цукровим діабетом та іншими супутніми хворобами.

Знайомі Юрія розповідають, що він був вдома, бо відмовився від госпіталізації. Навіть документи про відмову підписав. Але 1 жовтня йому стало зле і він раптово помер. Розтин показав, що легені згоріли повністю. Про коронавірус медики мовчать, більше розповідають про запалення легенів, утім, тіло Юрія Світлака загорнули у пакет і ховали у закритій труні.

Варто нагадати, що останнім часом через коронавірус з життя пішли дуже відомі вінничани. Тому бережіть себе.

Тетяна Кондратьєва
Віталіна Володимирова