Схоже, вже і на коронавірусі «виросли» мільйонери. Результати антиСOVIDівських закупівель у Вінницькій області вражають.

Виявляється, завдяки Постанові КМУ №225 від 20 березня 2020 року відкрилось шалене вікно корупційних можливостей. Цей документ дозволив опорним лікарням проводити закупівлі лікарських засобів та медичних виробів без системи “Прозоро”. Тобто замовникам дозволялось проводити закупівлі без торгів і публікувати просто звіт.

Згідно із оприлюдненим громадськими організаціями звітом у Вінницькому пресклубі за результати п’ятимісячного проєкту «РозCORONOвані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький». З березня по липень перевірялись закупівлі, які здійснили заклади охорони здоров’я трьох областей із позначкою КОВІД. Можна зробити висновок, що пандемія наробила збитків не всім. І поки одні рахували дні на карантині і намагались перебудувати свій бізнес, інші – спокійно заробляли без контролю з боку держави.

У Вінницькій області під пильне око потрапили 1076 закупівель на загальну суму 113,2 млн. Під час аналізу були перевірені ціни на маски, респіратори, костюми біозахисту, дезасоби, нітрилові рукавички, експрес-тести, апарати ШВЛ.

– Ми направили 126 звернень опорним лікарням щодо ризикованих закупівель, 75 з них усунули. За найвищими цінами у нас в області закуповувались респіратори FFP3 по 300 грн.

Хмільницька ЦРЛ закупила костюми біозахисту по 1200 грн. Також у області зафіксована найвища ціна на деззасоби — по 618 грн. за 1 л. Найбільше апаратів ШВЛ -19 закупила МКЛ №1. Найдорожчі ліжка по 22 тис. грн. теж закупила МКЛ №1. По всіх фактах завищення цін ми готували заяви до правоохоронних органів. Наразі чекаємо на реакцію, – зазначила експертка проєкту Юлія Грига, ГО «Філософія життя».

Цікава та неоднозначна ситуація склалася із постачальниками. На спрощені закупівлі масово почали приходити фізичні особи підприємці, які за звичайних умов взагалі не займались закупівлями, а в період карантину стали найбільшими постачальниками. На Вінниччині – це ФОП Пасічник. І мова йде не про кілька сотень тисяч гривень, а про мільйони. Цікавий випадок зафіксований у Тернополі, там 16-річна студентка ФОП постачає «антикоронавірусні» товари» у лікарню, де її ж мама головна медична сестра.

Під час моніторингу виявили різкі коливання цін на медзасоби.

– Щодо фінансування, то всі заклади, які надають допомогу хворим на Ковід, Національна служба здоров’я фінансує за єдиним принципом. У області один стаціонарний хворий за ковідним пакетом обходиться у 72 тис. грн. Однак, що стосується підтримки на місцевому рівні, то на Вінниччині відсутні критерії, за якими розподіляється допомога. З місцевого бюджету на МКЛ №1 виділено 27 млн, тоді як на Шаргородську ЦРЛ -184 тис., — відзначила керівник проєкту Олена По­ліщук, ГО «Філософія життя».

Наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, який передбачає проводити тендери на закупівлю «антикоронавірусних» товарів у системі “Прозоро”. В пояснювальній записці автори стверджують, що тільки таким чином можна припинити закупівлі товару сумнівної якості та ефективності за завищеними цінами. «Адже, коли йдеться про пандемію, життя і здоров’я нації, то не може бути подвійних стандартів. Має бути готовність до протидії не тільки коронавірусу, але й шахрайству та різним зловживанням».

Ольга Корнійчук