Заборгованість населення перед КП ВМР «Вінниця­міськтепло­енерго» становить понад 101 млн грн. За спожиті послуги споживачі сплатили лише 64 % від нарахувань.

– Заборгованість деяких споживачів перевищує 200 тисяч гривень. Загалом сформувалося ТОП-5 особових рахунків з найбільшими боргами за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання. Тут в антилідерах одна із квартир по вулиці Максима Шимка, де накопичили 289 тис. грн. На 267 тис. грн. боргують на одному особовому рахунку по вул. Пирогова. За гарячу воду та тепло мають сплатити 265 тис. грн. та 253 тис. грн. мешканці квартир в двох сусідніх багатоповерхівках по вул. Шмідта. Закриває п’ятірку найбільших неплатників борг у розмірі 245 тис. грн., який накопичився на рахунку мешканців квартири по вул. Шимка, — розповіли нам подробиці у КП ВМР «Він­ниця­міськтеплоенерго». — Вкотре наголошуємо споживачам на необхідності сплачувати за спожите вчасно і в повному обсязі до 20 числа щомісяця відповідно до пункту 18 Постанови Кабінету Міністрів України №630! Інакше можна потрапити під санкції, а це: штрафи, пеня, судовий і виконавчий збори, неможливість отримати субсидію, заборона виїзду за кордон та арешт майна, внесення до єдиного реєстру боржників. Наше підприємство завжди йде назустріч навіть злісним неплатникам, пропонуючи можливість реструктурувати борг і сплатити його частинами.

Напружена ситуація залишається і в області, адже там сім лікарень заборгували за теплопостачання КП «Він­ницяобл­тепло­енерго» майже 7 мільйо­нів гривень. Особливо великі борги у Барської ЦРЛ — 2,3 мільйона гривень. Районні посадовці поки що не відповідають, натомість кредиторська заборгованість росте. Жмеринська ЦРЛ — 1,3 міль­йона гривень, Липовецька ЦРЛ — мільйон гривень, Іллінецька ЦРЛ – 800 тисяч гривень, Тульчинська ЦРЛ 600 тисяч гривень, Погребищенська ЦРЛ пів мільйона гривень та Жмеринський районний медичний центр медико-санітарної допомоги — 400 тисяч гривень.

Станом на зараз Іллінецька, Жмеринська, Тульчинська та Погребищенська ЦРЛ визначені опорними лікарнями. Чи вплинуть борги на те, що лікарі та пацієнти можуть взагалі залишитись без опалення? У КП «Вінницяоблтеплоенерго» пояснюють — відключити від теплопостачання ці об’єкти не можуть, бо через те, що це лікарні — заборонено законом. Тому подали на них до суду, щоб повернути гроші.

Віталіна Володимирова