А проблемною її зробило нібито нерівномірне відшкодування перевізникам компенсаційних виплат за перевезення пільговиків.

Щоб перевірити правильність відшкодування пільгових перевезень, ще на початку року в обласній раді навіть створили робочу групу, котра мала б дослідити, чому розподіл коштів відбувався так непропорційно. Але…

– Робоча група не тільки не приступила до перевірки, а й не цікавилася щомісячними нарахуваннями та виплатами за 2019 рік, — розповідає член цієї ж робочої групи Олег Долінський. — На мій письмовий електронний запит до керівника департаменту інформації мені таку інформацію надали: всі дані за 2019 рік на одному аркуші! Шрифт настільки дрібний, що його неможливо було прочитати. Тільки згодом, через 26 днів (!), інформацію цю таки вдалося отримати. І членам робочої групи одразу стало зрозуміло, чому департамент так зволікав. Бо, згідно з цією інформацією, тільки один перевізник в області — з Вінницького району – отримав 95% компенсацій. Особливий «бонус» йому перепав у квітні. У той час іншим перевізникам відшкодували кому 30%, а кому й менше. І причиною такого очевидного надання переваги цьому перевізнику є не Порядок відшкодування, а дії посадових осіб двох департаментів. Але члени робочої групи раптом почали казати: давайте не будемо згадувати минуле, а почнемо все з чистого аркуша і внесемо поправки до цього Порядку відшкодування. Але ж робоча група мала перевірити тільки правильність чи неправильність нарахувань!

На 2019 рік обласна рада виділила понад 13 мільйонів гривень, щоб компенсувати перевізникам фактично понесені втрати при перевезенні пільговиків. Утім, як бачимо, кошти розподілилися дуже нерівномірно і районні автопарки недоотримали чимало грошей. Тільки, скажімо, ТОВ «Бершадське АТП — 10527» недоотримало майже пів мільйона гривень. І що ж виходить? Такий розподіл ставить платника податків в районах у неконкурентні умови, неможливість ремонтувати і оновлювати транспорт. А це означає неможливість створити кращі умови роботи для своїх працівників і, як наслідок — створить негативний вплив на конкурентні можливості при визначенні перевізника на відповідному конкурсі. Зате підприємство обласного депутата отримало понад 2 мільойни гривень. Переплата склала 452 тисячі 352 гривні від пропорційної виплати. Я проводив запити, але відповіді на них так і не отримав. В Асоціації сприяння безпеці на транспорті України вважають дії чиновників упередженими.

Та жодних проблем у компенсаційних виплатах перевізникам немає! — переконаний член цієї ж робочої групи і голова депутатської комісії з питань бюджету та обласних програм Геннадій Мазур. — Все, що подає Департамент молодіжної та соціальної політики, ми компенсовуємо. На цей рік для проведення відшкодування за перевезення пільговиків виділено 7 мільйонів грн. Перевезень було менше, бо коронавірус і карантин. Райони складають відомості, потім подають до Департаменту молодіжної і соціальної політики і згодом — до бюджетної комісії. Ще до нового року я особисто попросив Олега Долінського внести свої пропозиції до Порядку відшкодування, якщо він вбачає якісь порушення з боку обласної адміністрації, направили до нього листа. Але жодної пропозиції від нього так і не надійшло. Після нового року його жодного разу в обласній раді не бачили. Протягом цього року ми вже компенсували перевізниками півтора мільйона гривень по чотирьох пільгових категоріях. І кошти на це є.

– Наша група збиралася не раз, ми мали розробити новий порядок відшкодування, – розповідає спів­голова групи Михайло Кременюк. – А щодо прозорості розподілу коштів — то це не компетенція комісії. І якщо виникають якісь підозри, то потрібно звертатися до правоохоронних органів.