Днями вінничани обирали 15 найкрасивіших палаців області. Результати онлайн-голосування стали доволі неочікуваними. Лідером став палац Чацького у Могилів-Подільському районі, тоді як найменше голосів набрав палац Тишкевичів у Погребищі.

Палац Чацьких знаходиться у с. Серебринці, в минулому — містечко Серебринець. Оточений зеленню, на віддалі від інших сільських будівель, панський палац справляє враження будівлі набагато більших розмірів, ніж в дій­сності. І це точно розраховано зодчим. Споруджували палац у 1770-1780 р.р. у кращих традиціях класицизму. Двоповерховий палац побудований з цегли, а колони, капітелі, плити балкона витесані з піщанику. Розташований на схилі, фасад має цокольний поверх. Прикрасою над ним є балкон на стовпах впродовж усього одинадцятивіконного фронтону. До сьогод­нішніх днів у палаці повністю збереглася ліпнина, частково виготовлена з полірованого алебастру.

Всередині центральне місце займає величезний зал, з усіх боків оточений іншими кім­натами. Напевно, найцікавіша серед всіх кімнат — мармурова зала. За майже 200 років існування вона втратила тільки мармуровий камін, а інші елементи декору залишилися недоторканними.

Звів палац Михайло Чацький. Його брат Тадеуш Чацький був відомим просвітителем, а сам Михайло був учасником повстання Т. Костюшка. Завдяки такій знатній людині багато цікавих видатних і освічених людей бувало у Серебрянцях. Після 1793 р. Катерина ІІ передала маєток фе­льдмаршалу П. Задунайському. Але через 3 роки володарем маєтку знову став Чацький. Піз­ніше в маєтку жила родина учасника обо­рони Севастополя під час Кримської війни генерал-лейтенанта І.Г. Береж­нікова.

На жаль, зараз палац знаходиться не в кращому стані, ос­кільки грошей на його ремонт і утримання не виділяють. В одній частині бу­дівлі розташовується селищна рада, а ось більшість інших кім­нат просто занедбані.

Список преможців онлайн-голосування: 1 місце — палац Чацького у с. Серебринці (кі­нець XVIII століття), 2 місце — палац Грохольских-Можайських у Вороновиці (1777 рік), 3 місце — палац Потоцьких у Дашеві (1850 рік), 4 місце — палац Мерінга у Старій Прилуці (1867 рік), 5 місце — палац Вітославських у Чернятині (1830 рік), 6 місце — палац Собанських в Ободівці (1800 рік), 7 місце — палац Щербатової у Немирові (середина XIX століття), 8 місце — палац Чихачова у Митках, 9 місце — палац Комара у Мурованих Курилівцях (1805 рік), 10 місце — палац Потоцьких у Тульчині (1781 рік), 11 місце — палац Заботіна у Малій Ростівці (початок XX століття), 12 місце — палац Чарномського у Чорномині (приблизно 1820 рік), 13 місце — палац Собанських у Верхівці (друга половина 19-го століття), 14 місце — палац Ярошинських у Бабині (1863 рік), 15 місце — палац Тишкевичів у Спичинцях (кінець 19-го століття).

Ольга Сонячна