В уряді взялися вирішувати демографічну кризу і максимально покращувати появу на світ маленьких українців.

Принаймні, нещодавно Міністерство охорони здоров’я України виступило з ініціативою запровадження тарифного пакета для вагітних. На кожну жінку при надії виділятимуть 1 026 гривень на місяць. Більше того, у бюджеті на наступний рік вже визначений обсяг фінансування. Як не крути, а рівень материнської та малюкової смертності у нас в 1,5-3 раза вищий, ніж у Європі. Тому дуже важливо, щоб за вагітними добре дбали.

Пакет безоплатних послуг з ведення вагітності включатиме збір анамнезу, огляд, УЗД, кардіотокографію, лабораторну діагностику. Загальний прогнозний обсяг фінансування цього тарифного пакета на 2021 рік — 2,2 млрд грн. А з квітня можновладці обіцяли, що пологи, гінекологічні операції та кесарів розтин для українок безкоштовні, платити потрібно буде лише за додаткові послуги для підвищення комфорту. Адже заклади охорони здоров’я отримуватимуть від НСЗУ оплату за кожні пологи у розмірі 8 136 грн. Загальний бюджет — понад 1,6 млрд грн.

Всього ж НСЗУ законтрактувала 397 медзакладів на надання медичної допомоги при пологах, 70 з них – спеціалізовані пологові будинки та перинатальні центри. НСЗУ виплатила цим закладам 962 млн грн. за надання допомоги пацієнткам. Втім, навіть практикуючі лікарі говорять про те, що цих грошей може не вистачити у випадку, коли йдеться про ускладнені пологи. У складних випадках може йтися про витрати 18-20 тис грн.

Тож українки можуть сподіватися на такі безкоштовні послуги: моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (у тому числі лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби); медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою; медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині; зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію; стабілізацію стану дитини після народження; вакцинацію новонародженого згідно з календарем профілактичних щеплень; лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку; харчування під час перебування у стаціонарі.

Платити доведеться за покращений сервіс, такий як палата підвищеного комфорту, покращене харчування. Або ж – якщо вагітна хоче народжувати у конкретного лікаря. За власний кошт майбутня мама також буде змушена придбати медичні препарати, яких немає у Національному переліку основних лікарських засобів.

Другий етап батьківського марафону — бебі-бокс чи гроші? У Європі визнають, що «Пакунок малюка» був однією з найбільш успішних урядових програм за минулі два роки. Кожна сім’я, в якій народжувалася дитина, отримувалати в пологовому будинку набір найбільш необхідних речей для немовля та мами на перший час. На жаль, «пакунки малюка» спіткала доля, яка часто дістається корисним ініціативам при зміні влади, — її згорнули. На це рішення вплинули і самі ж батьки, котрі стверджували, що гроші краще, а те, що пропонувалося у бебі-боксах — неякісне… Замість «пакунка малюка» запровадили цільову грошову компенсаційну виплату у розмірі 5 тисяч гривень. І це ще той челендж: батькам чи опікунам дитини треба було оформити картку в банку, зібрати копії документів, а потім відвідати районне управління соцзахисту. А потім отоварити гроші тільки у визначених магазинах. Таких у Вінниці 12. А що ж робити мамам з віддалених районів?

Одним словом, на захист «пакунків малюка» в Україні виступив Дитячий фонд ООН, бо програма універсальна для всіх родин, незалежно від їхнього соціально-економічного статусу. І менше ніж через місяць народні обранці повернули бебі-бокси. «За» проголосували 264 народні депутати. Тобто, батьки не пізніше 30 днів від народження дитини мають отримати від держави набір першої необхідності. Планується, що “пакунки малюка” почнуть видавати з 1 грудня 2020 року. А з липня 2021 року батьки зможуть обирати – отримати пакунок малюка чи грошову допомогу. У своїх коментарях батьки не стримують емоцій: «Отримали 2 пакунки малюка на двох погодків. Другий трішечки кращий. Сусіди отримали грошовий аналог. Матюкаються нехорошими словами….»

«Краще кошти для тих, хто народжує третю дитину. Для чого третій матрац чи третя ковдра. За кошти мама купить те, що реально потрібно малюку».

«А нам сподобався бебі-бокс. Усім користувалися, а далі друзям повіддавали. Дуже зручно, що не треба ходити і купувати на якусь суму в якихось магазинах. Але, можливо, комусь гроші треба… Може, хай би був вибір — гроші або бокс…?”

Соломія КАЛЮЖКО