Приголомшлива історія сталась у Могилеві-Подільському. Там матір покинула четверо дітей та загадково зникла на два тижні.

Голодні, холодні та налякані – саме такими їх і застали громадські активісти, які й взялись допомагати. Кажуть, що жінка вже не раз покидала малечу і має психічні вади. Чому ж тоді вона досі не позбавлена батьківських прав – наші журналісти з’ясовували.

– У цій родині наймолодшій дитині 5 років, найстаршій -19. Родина неблагополучна, діти вже раніше були в інтернаті у Вінниці, жінка їх відсудила. Одну із дівчаток батько визнає, то вона після школи йде ночувати до бабусі, інші троє – самі за себе. Мами немає вдома вже два тижні, раніше вона теж залишала родина через депресію та психічний стан. Була й за кордоном, цього разу знаходиться на території України, — розповів громадський активіст з Могилева-По­дільського Олександр Склярук. — Про все це мені повідомили родичі малечі та попросили втрутитись. Бо коли поїхали писати заяву на розшук матері, їм відмовили, а соціальні служби міської ради заявили, щоб не піднімали ґвалт. Мовляв, все чудово. Але ви б бачили, які умови в тій хаті, з етичної точки зору я не можу показати фото. Коли я прийшов до будинку, діти саме готували борщ. Але вони до води додали лише капусту та картоплю, бо більше нічого не мали. Скрізь брудно, холодно… Щоб ви розуміли, молодші діти хочуть повернутись назад до інтернату, бо там вони побачили, що таке нормальне життя, хоч і без батьків. Ми зараз докладаємо максимум зусиль, щоб захистити їх і допомогти. Саме тому поїхали до магазину та привезли продуктів. На тиждень має вистачити. А ще хотів би звернутись до гречкосіїв, які напередодні виборів окупували міста та села! Чому ви до цієї проблемної сім’ї не доїхали, можете тільки за конкретними адресами, щоб сфотографуватись для піару. Вже дістало це все, спустіться з небес на землю і подумайте про людей. Крім того, турбує ще одне питання: для чого сидять ті соціальні служби і за що отримують заробітну плату?

У пресслужбі обласної поліції ось як прокоментували ситуацію:

– 21 вересня до правоохоронців звернулась жителька Могилева-Подільського та повідомила, що за місцем проживання відсутня її сестра. Діти 2005, 2007 та 2009 років народження знаходились під наглядом 19-річної сестри. Коли до родини приїхали працівники поліції, аби перевірити, в яких умовах вони проживають, у будинку був безлад. Діти не були голодними, сестра готувала їм, настільки в неї це виходило. Після візиту дітей забрали до лікарні на медичний огляд, де вони досі перебувають. Матір оголосили в розшук, проте 28 вересня вона сама з’явилась. Пояснити, де саме перебувала, не може. Жінка не була раніше позбавлена батьківських прав. Щодо неї складено адміністративний протокол за неналежне виконання батьківських обов’язків, його розгляне суд.

Із достовірних джерел нам стало відомо, що питання про вилучення дітей у матері не стоїть, їх мають повернути після реабілітації. Але поза очі односельчани не раз звертались до мерії, що діти у небезпеці. Тепер знову просять соціальні служби все ж ретельно слідкувати за цією родиною, а особливо жін­кою і її психічним здоров’ям. Адже під час візиту правоохоронців було знайдено череп, який та таємно привезла з одного монастиря на Вінниччині. Навіщо матір його взяла – вона теж чомусь не пояснює.

Валентина Лісова