На сьогодні, в нас сотні українців знаходяться в полоні та є жертвами катувань і нелюдського відношення – 300 в полоні бойовиків ОРДЛО та ще 135 бранців Кремля.

– Ми зібралися, щоб нагадати, про тих, хто досі у полоні ворога. Про тих, кого убивали і катували. Про тих, кого рідні не втрачають сподівань побачити живими. Нагадати собі, владі, країні та усьому світу, що у нас 7 років війна з Росією, що наших громадян кидають до в’язниць і піддають тортурам за любов до України. Хіба можна забути тих хто досі на підвалах піддається тортурам?! Зокрема, ми написали 1500 листів до державних структур та 1200 до народних депутатів України з конкретними вимогами. І сподіваємося, що нас цього разу не тільки почують, але виконають довгоочікувані кроки», – каже Давид Пшеничний керівник вінницького осередку “Суспільства майбутнього”.

У тих хто вийшов на акцію є щонайменше п’ять вимог до влади. Це ухвалення законів про полонених, і воєнні злочини. Забезпечити працівників служби безпеки умови в питанні збору інформації з обміну, адже у списки на обмін іноді потрапляють люди, які працювали на окупантів. Останній випадок- це коли, звільнений з полону журналіст Станіслав Асєєв, впізнав в колишніх полонених свого ката, який ламав йому ребра та відбивав нирки. А соратники журналіста ще досі в камерах.

Також активісти вимагають визначити відповідальну особу при Офісі Президента з питань полонених і зниклих безвісти для поліпшення комунікації і координації між сім’ями полонених і зниклих безвісти. Забезпечити роботу Комісії Кабміну з питань зниклих безвісти, яка вже не функціонує близько двох років, і дати можливість представникам сімей зниклих безвісти брати участь в засіданнях.

Про страшні тортури у ФСБ-застінках розповідав колишній житель окупованого Криму Амвен, дивіться відео.

Ольга Сонячна