Саме артилерія здатна надати максимальну вогневу підтримку підрозділам на передовій та зберегти життя побратимам, тому практичним навчанням приділяють велике значення у Національній гвардії.

Майже місяць на базі загальновійськового полігону Збройних сил України, що на Житомирщині, артилерійські підрозділи та мінометна батарея військової частини 3028, а також мінометна батарея військової частини 3008 Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України вдосконалювали свою майстерність.

«Протягом місяця під час проведення табірного збору підрозділів артилерії військових частин нацгвардійці виконували індивідуальні та групові нормативи, вирішували різноманітні вогневі задачі, покращували рівень польової виучки та проводили злагодження дій в різних видах бою, а командири батарей та розрахунків отримали практику в постановці вогневих завдань підлеглим»,- розповів начальник артилерії Західного територіального управління Національної гвардії України підполковник Андрій Гамарник.

Завершальним етапом навчань стали бойові стрільби розрахунків протитанкової артилерійської батареї з гармат МТ-12 «Рапіра», гаубичної самохідної артилерійської батареї з установки 2С1 «Гвоздика» та мінометних батарей з полкових мінометів, де уявно відбивали наступ противника, в якого є на озброєнні піхота, танки, а також самохідні артилерійські установки – все, як під час реального бою.

Робота нацгвардійців в даних бойових стрільбах полягає в тому, щоб отримувати дані з пункту управління, робити відповідні обчислення і передавати своєму навідникові для точного влучення в противника.

«Нашому підрозділу потрібно було прикривати висування загальновійськового підрозділу, а саме точним знищенням танків та броньованої техніки противника, – говорить командир протитанкової артилерійської батареї старший лейтенант Дмитро Король.

«За легендою навчань на нас рухалась артилерія та піхота противника. За командами старшого офіцера батареї ми наводили гармату на цілі та знищували їх», – розповідає командир гармати сержант Ярослав Терлецький.

Артилеристи успішно виконали поставлені навчальні завдання та продемонстрували високий рівень підготовки.

Микола Коваль