Бо кластер – це не щось страшне і невідоме… Це 68 млн інвестицій, 400 робочих місць, переробка і зайнятість для селян. Це

об’єднання господарств чи домоволодінь із вирощення однієї ягідної культури полуниці, вишні, малини чи, наприклад, гарбузів…

Яким буде цей ягідний «рай» на 100 гектарах Краснопільської об’єднаної громади і для чого в селах створювати нові 350-400 нових робочих місць – розмова йшла у місцевому клубі за участю голови ОТГ Катерини Миколаївни Романенко, яка запросила Сергія Українця до відкритої дискусії із людьми щодо ягідного кластера.

– Я все життя мріяв працювати на землі, бо сам родом із Тростянця і маю два захоплення – море із яхтами та поля із ягідниками і садами. В село мене привела багато років тому криза і дала зрозуміти, що треба працювати на землі, вирощувати найкращі подільські врожаї та самому переробляти власну продукцію! Так я «зайшов» у майже покинуте село Снітків на Віннничині в Муровано-Куриловецькому районі. Тут ми із партнерами створили свій перший ягідний проєкт – налагодили виробництво ягід та фруктів, відкрили власний цех із виробництва соків прямого віджиму, безоплатно дали людям саджанці для посадки на їхніх городах, щоб всі були зайняті та мали дохід, – розповів Сергій Українець у Краснопілці. – Скауж чесно, тоді досвіду роботи у аграрному бізнесу в мене не було, і ми прислухались до порад консультантів. Нині я сам консультант і запрошую на роботу молодих агрономів, купую для них хати і досі шукаю по всьому світу нові напрямки, технології, культури та сорти для ягідних та плодових «плантацій». Для «заходу» в Краснопілку мене сама знайшла ваш голова Катерина Миколаївна, яка рік вела перемовини і переконала мою «Фруктону» мати справу із вашою ОТГ. Я не йду на вибори, не займаюсь політикою, я бізнесмен і хочу мати у ваших селах надійних партнерів для спільного успіху. Ви даєте нам в обробіток землю, воду із ставків, дороги та електрику… Я даю саджанці, техніку, технології та відкриваю переробку – одним словом роботу! І не сезонну, а на цілий рік. Бо ми будуємо із вами ягідний кластер, коли одне садимо, інше збираємо, маємо сівозміну, власні холодильники та цехи переробки, сорти різного періоду дозрівання, одні ягоди збираємо як «елітку» і свіжими відправляємо в усі супермаркети України – від «Метро» до «Сільпо», окрім АТБ… Решту збираємо для переробки і кожен «збирач» має свій штрихкод, уніформу, засоби захисту та навіть рукомийники і туалети на полі чи в саду. Бо якість – це питання №1! А ще я чесно плачу людям зарплату, податки в громаду і не даю жодних хабарів! Для когось це дивина, але саме так я працюю і вимагаю такого ставлення до землі та праці від інших!

Я пропоную вам разом досягти успіху! Краснопілка, Нараївка та інші села громади – ви готові до цього нового кроку?

У свою чергу, голова Краснопільської ОТГ так пояснила прихід у громаду ягідного кластера від групи компаній «Фруктона»:

– Щоб наші села жили і розвивались, щоб люди мали роботу і не тікали в міста чи за кордон, я шукала нові напрямки агробізнесу. І знайшла Сергія, який вже зробив успішним і легендарним село Снітків завдяки ягодам і садкам! Якщо вони змогли, то і ми зможемо! Хіба у нас гірші землі чи люди? Тому під цей унікальний ягідний проєкт кластера ми знайшли землі, став, майданчик під цех переробки і хочемо почути ваші побажання та запитання, – звернулась до земляків Катерина Романенко.

Більше читайте в газеті “33-й канал” від 14 жовтня.