Адже місто Вінниця із 1 жовтня через доплати підняло реальні зарплати своїм міським медикам, що нині рятують па­цієнтів від КОВІДу-19, на досі небачений рівень! Тепер зарплата «ковідного» лікаря у Вінниці має розмір до нарахування від 38 до 41 тисячі, медичної сестри вищої кваліфікації — від 28 тисяч і санітарки — від 25 тисяч гривень із врахуванням 200% надбавки від держави…

Звісно, що медики в обласних і районних лікарнях про такі надбавки і зарплати поки що можуть лише мріяти! Чи негайно переходити на роботу в міські «ковідні» бригади, де нині є вільними десятки вакансій?

А ще в лікарнях міста станом на 9 жовтня в день сесії залишалось одне-єдине вільне місце для пацієнта із КОВІД!!! Хіба це не страшно?

За розслідуваннями наших кореспондентів маршрутів хворих на коронавірус жителів м. Він­ниці, кому потрібна була термінова госпіталізація, протягом двох тижнів найбільше пацієнтів везли спочатку до Шаргорода і Крижополя. Останніми днями – до Могилева-Подільського та Ямполя. Як туди добиратись, особливо, коли без машини, везти одежу, харчі? А основне – що буде, якщо рідну людину скосить інсульт, інфарт чи інші хвороби і потрібно рятувати вже у Він­ниці? Знову везти назад?! І скільки на це йде грошей — везти масово хворих у від­далені райони?

Вінничани шоковані, телефон редакції розривається від скарг! Чому так, запитують люди, бо знають, що саме у Вінниці найбільше скупчення лікарень. І саме тут вивільнились після реорганізації площі обласних лікарень.

Чому досі не переобладнаний тубдиспансер на повноцінну інфекційну лікарню, де великі площі, необхідна апаратура? Адже про це говорили, в тому числі й «33-й», ще півроку.

Чому не освоєні вивільнені площі другої психіатричної лі­карні? Та і в інших обласних лікарнях, у т.ч. санаторіях, місця можна було вже давно знайти?

Але півроку впусту. Лише кадрові пертурбації. І тому, без перебільшення, маємо колапс. Нам вже уряд пропонує переобладнувати під лікарні стадіони! Підіть на наші стадіони і подивіться — як там можна провести кисень — найнеобхідніший інгредієнт порятунку важкохворих коронавірусних. І це ще не ШВЛ! А просто апарати, які допомагають дихати навіть середньої важкості хворим! І над кожним висить цей меч. І навіть над тими – хто вже перехворів. Бо ж вже є факти повторних захворювань. Ми на порозі найстрашнішого випробування з часів іспанки. Для скептиків – вбила кожного третього громадянина США!!! А що Вінниця?

– Після рішення сесії почали надходити звернення від медичних працівників, які висловлюють свою готовність працювати в «ковідних» командах. Нам по­трібні терапевти, реаніматологи, медичні сестри, санітарки. Зараз додаткові «ковідні» команди ми формуємо у першій лікарні. Десять команд буде створено у першому пологовому будинку, збільшуємо їхню кіль­кість і в третій лі­карні, – каже директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.

Вже відомо, що по Вінниці продовжують хворіти на COVID 1169 пацієнтів, це майже на 413 осіб більше, ніж минулого тижня.

Директор Вінницької МКЛ №1 Костянтин Ліваковський зазначає, що наразі щодня збіль­шується кількість хворих, які потребують стаціонарного лікування, і дуже важливо, щоб було достатньо медичних працівників, які займаються лікуванням таких людей.

Не дай Бог, але може настати час, коли всіх лікарів чекає така доля. А сотні тисяч, а, може, і мільйон вінничан та жителів області стануть пацієнтами.

Також на сесії стало відомо, що 1-й пологовий будинок у Вінниці не закриють, а обладнають на 3-х поверхах цієї будівлі додаткові 110 «ковідних» ліжок для вінничан із повною кисневою підтримкою та обладнанням. Бо там вона вже є. На інших будуть народжувати породіллі. Їх прийматимуть з іншого входу.

А для пологового на Вишеньці відкриють окремий вхід, щоб породіллі та лікарі мали власний «маршрут» і не пересікались із коронавірусними пацієнтами. Тому це гостре питання було вирішене ще на сесії.

А тим часом більшість обласних чиновників займаються виборами і пішли через це у відпустки…